Juncker: EL ja Britid otsivad võimalust vältida leppeta Brexitit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker Rumeenias.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker Rumeenias. Foto: BOGDAN CRISTEL / EPA/Scanpix

Euroopa Liit ja Ühendkuningriigi peaminister Theresa May otsivad võimalust vältida leppeta Brexitit, kuid leppe üle uusi läbirääkimisi ei tule, ütles Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.

Juncker ütles, et loodetavasti saab Theresa May lahkumisleppele teisipäeval parlamendi heakskiidu, ehkki seni on saadikud olnud leppe suhtes kriitilised.

Komisjoni presidendi sõnul proovitakse Mayl aidata parlamendi heakskiitu saada.

Küsimusele kuulduste kohta, et Londonile on saadetud kiri, kus pakutakse kinnitusi vastuolulise Iiri tagavaraplaani kohta, vastas Juncker, et ei osale spekulatsioonis ja arvamismängudes.

«Me oleme öelnud, Euroopa Ülemkogu ja Komisjon on täielikus harmoonias, et uusi läbirääkimisi ei tule, kuid pakutakse täpsustusi,» ütles Juncker. «Sel eesmärgil küsime Downing Streetilt, mida täpsustused endast kujutaksid, kuid seda ei tohiks läbirääkimistega segi ajada, eriti mis puudutab Iiri plaani.»

Tema sõnul on Brüssel ja London pidevas kontaktis ja proovitakse selgitada, mis lubadusi EL saab Briti parlamendisaadikute veenmiseks anda.

«Komisjon ja mina suhtleme pidevalt Downing Streetiga ja teisipäeval näeme, mis järeldusteni Briti parlament jõuab tekstis, mis on välja käidud,» ütles Juncker pressikonverentsil.

«Mulle ei meeldi leppeta lahkumise väljavaade. See oleks katastroof,» ütles Juncker Rumeenias, mis võttis üle Euroopa Liidu eesistumise.

«Leppeta lahkumine oleks katastroof nii meie Briti sõprade kui mandrieurooplastele, seega tuleb praeguse ja teisipäeva vahepeal teha kõike, et see oluline küsimus hea lahendini jõuaks,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles