Paremradikaalne AfD arutab Saksamaa väljaviimist Euroopa Liidust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa paremradikaalne erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) arutab võimalust lisada valimisprogrammi Saksamaa väljaviimine Euroopa Liidust.
Saksamaa paremradikaalne erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) arutab võimalust lisada valimisprogrammi Saksamaa väljaviimine Euroopa Liidust. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / Scanpix

Saksa paremradikaalne erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) koguneb täna, et arutada, kas partei Euroopa Parlamendi valimiste programmi tuleks lisada ka Saksamaa väljaviimine Euroopa Liidust ehk Dexit.

Partei korraldab neli päeva kestva üldkogu, kus pannakse paika manifest 23. mai europarlamendi valimisteks. Valimistelt oodatakse läbi aegade suurimat häälesaaki populistlikele ja marurahvuslikele erakondadele.

Juhul kui AfD lihtliikmed kiidaksid Dexiti lisamise valimisplatvormi heaks, murraks partei Saksamaa Euroopa Liitu toetava peavoolupoliitika tabu. See oleks järgmine vastuoluline samm AfD poolt, sest erakond on juba avalikult seadnud kahtluse alla, kas Saksamaa peaks kahetsema Teist maailmasõda.

Samm tooks AfD tagasi oma juurte juurde, kuivõrd erakond asutati 2013. aastal just euroskeptilise platvormiga, kuigi alates loomisest on erakonna fookus liikunud immigratsioonivastasusele.

Samas oleks Euroopa Liidust lahkumise propageerimine erakonnale riskantne, sest Saksamaa elanikud valdavalt siiski toetavad Euroopa Liitu ja ka erakond ise on küsimuses lõhestunud.

Üldkogul arutatavas 58-leheküljelises valimisplatvormis väidab AfD, et Euroopa Liit areneb ebademokraatliku struktuuri poole.

Kui järgmise viie aasta jooksul liitu probleemide lahendamiseks ei reformita, oleks vajalik, kas Saksamaa lahkumine või Euroopa Liidu korrapärane laialisaatmine ja uue Euroopa majandusühenduse loomine, lisatakse tekstis.

Reformiettepanekute hulgas on muuhulgas see, et europarlamendi saadikute arvu langetataks praeguselt enam kui 700 esindajalt kuni 100 esindajale.

Ettepanekusse suhtuvad kriitiliselt aga ka juhtivad AfD liikmed, nende seas erakonna põhikandidaat Euroopa valimistel Jörg Meuthen.

«Kui oleme pragmaatilised, peaksime eeldama, et me ei saa kõiki oma Euroopa poliitilisi nõudmisi viie aasta jooksul ellu viia,» ütles ta usutluses Welt ajalehele.

«Kui me ütleksime, et Dexit on vajalik, siis me sisuliselt seaks end Euroopa Liidust lahkumise kursile. Ma arvan, et see on vale.» Meuthen lisas, et ideele oleks raske ka valijate seas toetust leida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles