Nepalis hukkus «menstruatsioonihütti» pagendatud kolmeliikmeline pere

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoolimata keelust saadab osa Nepali perekondi tänaseni naisi niinimetatud menstruatsioonihüttidesse pagendusse.
Hoolimata keelust saadab osa Nepali perekondi tänaseni naisi niinimetatud menstruatsioonihüttidesse pagendusse. Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP / Scanpix

Niinimetatud menstruatsioonihütti pagendatud naine ja tema kaks last surid vingumürgituse tagajärjel, kui üritasid hoonesse tehtud lõkke abil krõbeda külmaga võidelda.

Niinimetatud menstruatsioonihütti pagendatud ema süütas majas sooja saamiseks lõkke, see tõi aga kaasa naise ja tema kahe lapse surma vingumürgituse tagajärjel, teatasid Nepali ametivõimud BBC-le. Hukkunud lapsed olid üheksa ja 12-aastased. 

Naiste väljasaatmine kodudest menstruatsiooni ajal on Nepalis alates 2017. aastast ametlikult keelatud, aga maapiirkondades tehakse seda siiski sageli ja see on kaasa toonud rohkelt õnnetusjuhtumeid. Seejuures on vingumürgitus üks sagedasemaid surma põhjuseid, aga vahel on süüdi ka maohammustused ja ebasanitaarsed tingimused.

Muistse hindu kombestiku kohaselt peeti äsja sünnitanud või menstrueerivaid naisi ebapuhasteks ning halba õnne toovateks, mistõttu sunniti neid sageli kodu asemel hüttides või loomadele mõeldud varjualuste all magama. 

Neil oli keelatud puudutada kariloomi ja mehi, neil ei lubatud tarbida teatud toite ega kasutada kodus asuvat tualetti ja pesuruumi. Noortel tüdrukutel oli keelatud minna kooli.

Selline kodudest väljaheitmine oli naiste jaoks ohtlik, neid ähvardas vägivaldsete rünnakute ohvriks sattumine ja nad pidid sageli rinda pistma äärmusliku külmaga. 

Nepali seaduste kohaselt ootab inimest, kes sunnib naise menstuatsiooni ajaks kodust lahkuma, kolme kuu pikkune vanglakaristus ja 27 dollari suurune trahv. Aktivistide sõnul ei rakendada seadust aga piisavalt sageli.

Viimane tragöödia leidis aset Nepali lääneosas, Bajura piirkonnas, kus valitsevad praegu miinuskraadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles