USA valitsuse tööseisakust saab täna ajaloo pikim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA föderaalametnikud avaldamas meelt valitsusasutuste tööseisaku vastu eile Bostonis.
USA föderaalametnikud avaldamas meelt valitsusasutuste tööseisaku vastu eile Bostonis. Foto: CJ GUNTHER / EPA / SCANPIX

USA valitsusasutuste osaline tööseisak kestab tänase seisuga juba 22. päeva, mis teeb sellest pikima seda laadi seisaku riigi ajaloos – seejuures ei paista poliitilisele vastasseisule endiselt mingit lahendust.

Varasem pikkusrekord pärineb 1995.–1996. aastast president Bill Clintoni ametiajastt, kui tööseisak kestis USAs 21 päeva.

President Donald Trump keeldub heaks kiitmast riigieelarvet, kui see ei sisalda raha piirimüüri ehitamiseks USA ja Mehhiko piirile. Demokraadid aga on keeldunud vastu tulemast riigipea nõudmisele eraldada ehituseks 5,7 miljardit dollarit (5 miljardit eurot).

Kuigi president Trump on varem vihjanud võimalusele kuulutada välja eriolukord, et saada piirimüürile raha ilma Kongressi heakskiiduta, siis eile ütles ta, et see oleks lihtsama tee valimine ning ta eelistaks, et Kongress siiski lahendaks olukorra.

Nädalavahetuseks pole ühtegi arutelu tööseisaku lõpetamiseks kavandatud.

Seiskunud on umbes veerandi föderaalvalitsuse alluvuses olevate ametite töö ning palgata peavada hakkama saama 800 000 töötajat. Eile oleks pidanud neil olema selle aasta esimene palgapäev, kuid rahata jäid näiteks nii vanglavalvurid, lennujaamatöötajad kui ka FBI agendid.

Nii mõnedki sissetulekuta jäänud töötajad jagasid eile sotsiaalmeedias oma palgatõendeid, kust vaatas summa realt vastu null.

NASA lennundusinsener Oscar Murillo postitas Twitterisse pildi tšekist nullile dollarile ning kirjutas, et ta tegelikult kaotas raha, kuna kohustuslikud mahaarvamised tehti ka olematult palgalt.

Teine Twitteri kasutaja Cat Heifner jagas oma lennujuhina töötva venna palgatõendit, kust oli näha, et ta teenis 1 sendi.

Üks Washingtoni toidupank korraldab täna viis erakorralist abijagamist valitsusasutuste tööseisakust mõjutatud ametnike abistamiseks. Asutuse Capital Area Food Bank juhi Radha Muthiah sõnul aitavad kümned vabatahtlikud pakkida palgata jäänud riigitöötajatele abipakke.

Kuulutustelehekülg Craigslist on aga täis valitsusasutuste töötajate kuulutusi, milles nad püüavad raha saamiseks müüa oma vara: kategooria «valitsuse tööseisaku eri» all on müügil kõiksugu kraami alates vooditest ja lõpetades mänguasjadega.

Üks kuulutus, milles müüakse laste kiiktooli, teatab: «Maksab Walmartis 93,88 dollarit. Küsime 10 dollarit. Meil on vaja raha arvete maksmiseks.»

Töötasuta jäänud 800 000 föderaalametnikust umbes 350 000 on saadetud palgata puhkusele, kuid teised käivad tööl edasi.

Nädalavahetusel jääb personali nappuse tõttu suletuks Miami rahvusvahelise lennujaama üks terminal. Miami Heraldi teatel on paljud lennundusametnikud teatanud oma haigestumisest, et avaldada nii protesti tasuta töötamise kohustuse vastu.

Miami rahvusvahelise lennujaama terminal G eile. Töötajate nappuse tõttu jääb see nädalavahetusel suletuks.
Miami rahvusvahelise lennujaama terminal G eile. Töötajate nappuse tõttu jääb see nädalavahetusel suletuks. Foto: GIANRIGO MARLETTA / AFP / SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles