Pahangi osariigi uuest sultanist saab ilmselt Malaisia järgmine kuningas (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pahangi osariigi sultaniks valit 59-aastane Tengku Abdullah Shah saab paari nädala pärast ilmselt Malaisia kuningaks.
Pahangi osariigi sultaniks valit 59-aastane Tengku Abdullah Shah saab paari nädala pärast ilmselt Malaisia kuningaks. Foto: AFP/SCANPIX

Malaisia Pahangi osariigi sultaniks valiti Tengku Abdullah Shah, kes tõenäoliseks saab ka uueks Malaisia kuningaks, kuna eelmine mornarh astus läinud nädalal tagasi seoses väidetava abiellumisega Venemaal endise iluduskuningannaga. 

Tengku Abdullah Shah vahetas Pahangi valitsejana välja oma isa sultan Ahmad Shahi, teatas uudisteagentuur Bernama viitega kõrgele paleeametnikule. 

Ajakirjanduse teatel valib Valitsejate Nõukogu 24. jaanuaril sultan Abdullah Shahi ka Malaisia uueks kuningaks. 

59-aastane sultan Abdullah Shah on tuntud spordimaailmas, olles praegu Aasia hokiföderatsiooni president ning rahvusvahelise jalgpalliliidu FIFA nõukogu liige.

Malaisia on põhiseaduslik monarhia, kus troonil vahetuvad iga viie aasta tagant üheksa osariigi valitsejad. Kuninga roll on suuresti tseremoniaalne, kuid peamiselt moslemitest malaid austavad kuningakoda väga ning selle kritiseerimist peetakse äärmiselt solvavaks.

Kuninga ja kuninganna pildid ehivad valitsusasutusi kogu Malaisias. Riigi kuningas on rahvuse islamijuht ning ka sõjaväe ülemjuhataja.

Malaisia sultanite sugupuude juured ulatuvad 15. sajandi malai sultaniriikideni.

Valitsev kuningas Muhammad V loobus eelmisel pühapäeval ootamatult troonist pärast teateid, et ta oli abiellunud novembris venelanna Oksana Vojevodinaga.

Tegu oli esimese korraga iseseisva Malaisia ajaloos, kui valitsev monarh loobus troonist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles