Video: serblased avaldasid juba kuuendat nädalavahetust meelt presidendi vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtul marssisid tuhanded serblased juba kuuendat laupäeva järjest külma trotsides pealinna Belgradi tänavatel, süüdistades president Aleksandar Vučićit ajakirjandusvabaduse piiramises ja opositsiooni maha surumises.

«Diktaator!» hüüdsid nii mõnedki protestijad. «Me oleme rahvas, mitte eilsed ja tänased vargad,» võis lugeda suurelt plakatilt.

«See on meie riik ja mitte varaste riik,» kuulutas ka üks meeleavalduste eestvedaja, näitleja ja produtsent Branislav Trifunovic.

Ühtlasi kutsus ta inimesi uuesti tänavatele eelolevaks kolmapäevaks, et mälestada president Vučići teravat kriitikut, Kosovo serblaste liidrit Oliver Ivanović, kes mõrvati mullu 16. jaanuaril.

Tuhanded inimesed avaldasid eile Belgradis meelt persident Aleksandar Vučići autokraatiasse kalduva võimu vastu.
Tuhanded inimesed avaldasid eile Belgradis meelt persident Aleksandar Vučići autokraatiasse kalduva võimu vastu. Foto: DJORDJE KOJADINOVIC / REUTERS / SCANPIX

Rohkem kui kümnekonnal inimesel olid käes plakatid kirjaga: «Peatage verised särgid.» Sellega viidati mullu novembris läbi pekstud opositsioonipoliitiku Borko Stefanovići verest läbi imbunud särgile. Just see juhtum vallandas Serbias protestilaine.

Võimud on eitanud seotust Stefanovići ründamisega, kui opositsioonierakondade katusühendus Serbia Allianss süüdistab peksmises Vučići erakonda Progressiivset Parteid.

Lisaks Belgradile olid meeleavaldajad väljas eile teisteski Serbia linnades, sealhulgas riigi lõunaosas asuvas Nišis ja Kesk-Serbia linnas Kragujevacis.

Tuhanded inimesed avaldasid eile Belgradis meelt persident Aleksandar Vučići autokraatiasse kalduva võimu vastu.
Tuhanded inimesed avaldasid eile Belgradis meelt persident Aleksandar Vučići autokraatiasse kalduva võimu vastu. Foto: ANDREJ CUKIC / EPA / SCANPIX

Varasem marurahvuslane, kuid nüüd riigi Euroopa Liiduga ühinemist toetav president Vučić on tõrjunud süüdistusi autokraatiasse kaldumises.

Hoolimata meeleavaldustest on tema Progressiivne Partei Serbias ülekaalukalt populaarseim. Riigi opositsioon on lõhenenud ning neil on vähe ühiseid huvisid peale nende vastumeelsuse Vučići suhtes.

Ka 27-aastane meeleavaldaja, ökonomist Milos Banjanin kinnitas seda: tema hinnangul ei paku opositsioon Vučići autokraatiale realistlikku alternatiivi, mis siis et president on talumatu.

Järgmised valimised peaks Serbias toimuma 2020. aastal, kuid 2017. aastal presidendiks saanud ja enne seda peaminister olnud Vučić on andnud mõista, et võib kuulutada välja ennetähtaegsed valimised.

Arvamusküsitluste kohaselt võidaks tema partei ilmselt valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles