Lõuna-Korea liider soovitas külmetavatel kaaskodanikel kanda sooja aluspesu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea president Lee Myung-bak
Lõuna-Korea president Lee Myung-bak Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea president Lee Myung-bak soovitab elanikel elektrienergiat kokku hoida ja need, kes külmetavad, peaks kandma sooja aluspesu.

Kuigi valitsus on teinud plaane elektrikatkestuste vältimiseks, sooviksin näha ka teie osalemist ettevõtmises, rääkis riigipea täna raadios The Korea Heraldi vahendusel.

«Igapäevaelus on elektri kokkuhoidmiseks mitmeid võimalusi. Hakkasin isegi hiljuti pärast toatemperatuuri alandamist kandma sooja aluspesu. Kuigi algul tundus see ebamugav, siis nüüd on mul hea ja soe,» rääkis 69-aastane Lee, keda lollusi mittesalliva stiili pärast kutsutakse buldooseriks.

Lõuna-Korea teeb ettevalmistusi talviseks elektrienergia tipptarbimiseks.

Näiteks septembri keskel lõid voolukatkestused segi miljonite lõunakorealaste argipäeva. Inimesed kannatasid tookord ebatavaliselt kuumade ilmade all, mistõttu konditsioneerid töötasid täisvõimsusega.

Novembris andis valitsus suurtööstustele korralduse vähendada elektri tarbimist 10 protsenti. Äriruumide sisetemperatuuri alandatakse ja reklaamide valgustatust piiratakse.

Viimastel aastatel on elektri tarbimine talvel ületanud suviseid numbreid, kuna talved on olnud erakordselt külmad ja tööstustoodang on samas liikunud tõusuteed.

Elektrinappus seiskas jaanuaris tootmise Yeosu naftakeemia kompleksis. Voolukatkestus kestis 23 minutit, kuid mitmed tehased ei suutnud tegevust vähem kui kümne tunniga jätkata ja nii jäi naftakeemia kompleks ilma 61 miljonist dollarist.

Lõuna-Korea 48 miljonit elanikku saavad vihjeid kokkuhoiu kohta lugeda valitsuse täna avatud koduleheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles