Süüria opositsioon: Idlibis läheb vaja radikaalset lahendust

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi väed Süüria põhjaosas Manbiji linna lähedal.
Türgi väed Süüria põhjaosas Manbiji linna lähedal. Foto: STR / EPA / Scanpix

Süüria peamine opositsiooniühendus kutsus pühapäeval "radikaalsele lahendusele" opositsiooni viimases kantsis Idlibis, et saada jagu provintsis domineerivast mõjukast pühasõdalaste rühmitusest. 

Süüria peamine opositsiooniühendus kutsus pühapäeval "radikaalsele lahendusele" opositsiooni viimases kantsis Idlibis, et saada jagu provintsis domineerivast mõjukast pühasõdalaste rühmitusest. 

Džihadistide ühendus Hayat Tahir al-Sham (HTS) tugevdas kontrolli Idlibi üle neljapäeval sõlmitud relvarahuga Türgi toetusega Rahvusliku Vabastusrinde (NLF) mässulistega. Sellele eelnes HTS-i pealetung ja sõjaline edu NLF-i vastu piirkonnas. 

HTS, milles etendab keskset rolli terrorivõrgustiku Al-Qaeda endine haru, on välja kuulutatud päästevalitsuse, mis haldaks enamikku Idlibist ja osi sellega külgnevatest Aleppo ja Hama provintsidest. 

Süüria Rahvuskoalitsioon, peamine opositsiooniühendus, taunis pühapäeval HTS-i katseid allutada kogu piirkond oma kontrollile. 

"Radikaalse lahenduse leidmine, mis teeks lõpu selle kohalolekule Idlibis ja kõigis teistes piirkondades, on hädavajalik," teatas koalitsioon avalduses pärast hiljutistele arengutele Süürias pühendatud kohtumist. 

HTS kasutas mõõdukamate mässuliste ründamiseks ära septembris Idlibi provintsi ümber loodud puhvertsooni, mis on seni hoidnud ära valitsusvägede pealetungi Idlibile. 

Mässulisi toetava Türgi ja Süüria reziimi toetava Venemaa kokkulepe nägi ette ka pühasõdalaste lahkumist kavandatud demilitariseeritud tsoonist Idlibi ümber, kuid džihadistid ei ole seda seni teinud. 

Kogu Idlibi langemine HTS-i alla suurendab Süüria režiimivägede pealetungi ohtu ning sundis Rahvuskoalitsiooni pöörduma üleskutsega Türgi poole, et see aitaks sõlmida kokkulepet tsiviilisikute kaitsmiseks piirkonnas. 

"Ja selleks, et ära hoida režiimi ja selle toetajate, venelaste ja iraanlaste, genotsiidi terroristide piirkondliku kohaloleku ettekäändel," teatas Rahvuskoalitsioon. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles