Meedia: Valge Maja taotles Pentagonilt sõjalisi plaane Iraani vastu

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riikliku julgeoleku nõuniku endine asetäitja Mira RIcardel 2003. aastast pärineval fotol.
USA riikliku julgeoleku nõuniku endine asetäitja Mira RIcardel 2003. aastast pärineval fotol. Foto: Reuters / Scanpix

Valge Maja nõudis eelmisel aastal USA relvajõududelt kava sõjalisteks löökideks Iraani vastu pärast rünnakuid Iraagis, tekitades muret Pentagonis ja välisministeeriumis, vahendas meedia pühapäeval. 

Valge Maja nõudis eelmisel aastal USA relvajõududelt kava sõjalisteks löökideks Iraani vastu pärast rünnakuid Iraagis, tekitades muret Pentagonis ja välisministeeriumis, vahendas meedia pühapäeval. 

Ärilehe Wall Street Journal (WSJ) andmeil järgnes Valge Maja nõudmine Iraaniga seotud rühmituse septembrikuisele miinipildujarünnakule Iraagi pealinna Bagdadi diplomaatilise kvartali vastu, kus asub ka Ühendriikide saatkond.

Keegi miinipildujatule tagajärjel viga ei saanud. 

Valge Maja riikliku julgeoleku nõukogu püüdis töötada vastuseks väiksemastaabilisele rünnakule välja jõulise USA vastuse, mis sisaldas ka valikuvõimalusi sõjaliseks löögiks islamivabariigile, edastas ärileht. 

Julgeolekunõukogu taotles ka valikuvariante sõjalisteks löökideks Iraagis ja Süürias. 

"Pole kahtlust, et see raputas inimesi," ütles USA endine kõrge valitsusametnik WSJ-le. "Inimesed olid šokis. Võttis keeletuks, kui tõsiselt nad Iraani ründamisse suhtusid." 

Kuigi kaitseministeerium esitas ettepanekud võimalikuks sõjaliseks löögiks, pole WSJ hinnangul selge, kas neid ka Valgele Majale tutvustati. 

Ühel riikliku julgeoleku nõukogu kohtumisel nimetas julgeolekunõuniku asetäitja Mira Ricardel rünnakuid Iraagis "sõjaliseks aktsiooniks" ja kutsus üles USA otsustavale vastusele. 

Pentagoni ametnikud rõhutasid, et kaitseministeeriumi tegevus Valge Maja jaoks sõjaliste plaanide ettevalmistamisel on tavaline ja rutiinne. "Kaitseministeerium on sõjalise planeerimisega tegelev organisatsioon, mis pakub presidendile sõjalisi valikuvõimalisi erinevate ohtude puhuks," lausus Pentagoni pressiesindaja Rob Manning AFP-le. 

Tema sõnul hõlmavad Pentagoni tegevused "terve rea ähvardustega, muuhulgas Iraanist, toimetulemise plaanide rutiinset ülevaatamist ja kaasajastamist, et heidutada ja vajadusel vastata agressioonile". 

Pärast rünnakut Bagdadis hoiatas Valge Maja, et "Ühendriigid peavad režiimi Teheranis vastutavaks iga rünnaku eest, mis tekitab vigastusi meie personalile või kahju USA valitsusrajatistele". 

"Ameerika vastab kiirelt ja otsustavalt ameeriklaste elude kaitseks," lisas Valge Maja. 

Mullu aprillis tööd alustanud USA riikliku julgeoleku nõunikku John Boltonit tuntakse Iraani-vastase pistrikuna, kes on korduvalt kutsunud režiimivahetusele Teheranis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles