Macron püüab kollaveste rahustada avaliku kirja ja riikliku debatiga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse ajalehed avaldasid täna president Emmanuel Macroni avaliku kirja, kus ta kutsus kodanikke üles tegema oma ettepanekuid riigis parema poliitika kujundamiseks.
Prantsuse ajalehed avaldasid täna president Emmanuel Macroni avaliku kirja, kus ta kutsus kodanikke üles tegema oma ettepanekuid riigis parema poliitika kujundamiseks. Foto: MOURAD ALLILI MOURAD / SIPA / SCANPIX

Prantsuse president Emmanuel Macron algatas kollavestidest meeleavaldajate rahustamiseks kaks kuud kestva n-ö suure rahvusliku debati, kirjutades prantslastele mahuka avaliku kirja, milles kutsus neid tegema oma ettepanekuid maksupoliitika ja riigikorralduse küsimustes. 

Oma kirjas ütles Macron, on avatud erinevatele ideedele ja ettepanekutele, kuid rõhutas samas, et valitsus ei tagane reformiplaanidest ja kõige olulisematest 2017. aasta valimiskampaania käigus antud lubadustest.

«Ükski küsimus pole keelatud,» kirjutas president Prantsuse rahvale. «Me ei ole kõiges ühel nõul – see on normaalne, see on demokraatia. Aga vähemasti me näitame, et oleme inimesed, kes ei pelga rääkida, mõtteid vahetada ja debateerida. Ja äkki me isegi avastame, et nõustume oma erinevatest veendumustest hoolimata palju sagedamini kui arvame.»

Üleeile juba üheksandat nädalavahetust järjest tänavale tulnud nn kollavestidest meeleavaldajad, kes muuhulgas on nõudnud ka Macroni tagasiastumist, on viimasel ajal seadnud oma ettepanekute nimekirja tippu soovi, et inimesed saaks ise seaduseelnõusid esitada ja nende üle hääletada. Väljakuulutatud suur avalik debatt on mõeldud vastusena neile nõudmistele.

Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: LUDOVIC MARIN-POOL/SIPA / LUDOVIC MARIN-POOL/SIPA

Macroni kiri rahvale avaldati täna Prantsusmaa ajalehtedes ning selles kutsutakse inimesi avaldama arvamust neljal teemal: maksuküsimustes, riigikorralduse ja avaliku halduse osas, keskkonnateemadel ning kodanikuõiguste ja demokraatia küsimustes.

Macron küsis avalikus kirjas terve rea küsimusi: milliseid makse tuleks langetada, milliseid kulutusi tuleks esmalt kärpida, kas valitsusaparaat on liiga suur, kuidas saaks inimestele anda riigi juhtimisel suurema sõnaõiguse?

Vihast saagu lahendus

Presidendi sõnul moodustavad rahvusliku debati käigus kogutud ettepanekud uue rahvusliku lepingu, mõjutavad poliitikakujundamist ning kehtestavad Prantsusmaa positsiooni riiklikes, Euroopat puudutavates ja rahvusvahelistes küsimustes.

«Sel viisil soovin ma koos teiega muuta viha lahendusteks,» kirjutas Macron.

Samas hoiatas ta, et ettepanekud ja ootused peaks olema realistlikud ning makse ei saa langetada ilma kulutusi kärpimata.

Macron rõhutas oma kirjas, et ta ei aktsepteeri vägivalda ühelgi kujul, sealhulgas surve avaldamist valitud riigiesindajatele, ajakirjanikele, valitsusasutustele ja avalikele teenistujatele. «Kui kõik on kõigi suhtes agressiivsed, laguneb ühiskond,» kirjutas ta.

Konsultatsiooniprotsess peaks lõppema 15. märtsil ja Macron lubas avalikustada selle kokkuvõtted kuu aja jooksul pärast seda.

Kollavestidest meeleavaldajad laupäeval Pariisis.
Kollavestidest meeleavaldajad laupäeval Pariisis. Foto: Olivier Coret / SIPA / Scanpix

Protestilaine Prantsusmaal vallandas novembris kütusele kehtestatud keskkonnamaks, millest nüüd on küll loobutud, kuid järeleandmisest pole piisanud meeleavaldustele lõpu tegemiseks.

Meeleavaldajad endiselt kriitilised

Meeleavaldajad ja poliitilised rivaalid leiavad, et Macroni kiri prantslastele ei lähe piisavalt kaugele, et vaigistada riigis levivat pahameelt.

Kollaste vestide esindaja Jeremy Clement ütles telekanalile BFM, et kiri tegeleb osaga probleemist, kuid ei lähe piisavalt kaugele, et lahendada ostujõu kahanemist.

Protestija Jerome Rodrigues ütles telekanalile CNews, et Macron ei mõista madala sissetulekuga töötajate ja pensionäride mure pakilisust. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles