Juncker ja Tusk rahustasid Brexiti-leppe hääletuse eel britte Iiri piir küsimuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker (esiplaanil) ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk püüavad veenda Briti parlamendisaadikuid Brexiti-lepet toetama.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker (esiplaanil) ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk püüavad veenda Briti parlamendisaadikuid Brexiti-lepet toetama. Foto: Chine Nouvelle / Sipa / Scanpix

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk saatsid täna Ühendkuningriigi peaministrile Theresa Mayle kirja, milles kinnitasid taaskord, et lahkumisleppe kõige vaieldavam punkt, Iiri piiri puudutav tagavaralahendus on mõeldud kasutamiseks vaid erakorralisel puhul ning Euroopa Liit loodab, et seda ei pole vaja kunagi käiku lasta.

Kuigi kiri ei ütle midagi sisuliselt uut, loodab May, et see aitab veenda Briti parlamendi liikmeid hääletama homme Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu vahelistel kõnelustel sündinud Brexiti-leppe poolt.

«Nagu te teate, kahetseme me, kuid samas austame Ühendkuningriigi otsust lahkuda Euroopa Liidust,» alustasid Juncker ja Tusk oma ühiskirja. «Samuti peame Brexitit ebakindluse ja lõhestatuse allikaks. Neil keerulistel aegadel väljendame seepärast kindlat soovi luua nii palju kindlust ja selgust kui võimalik.»

Nende sõnul esindab lahkumisleping õiglast kompromissi ning selle eesmärk on tagada Ühendkuningriigi reguleeritud lahkumine Euroopa Liidust, et kohe pärast Brexitit saaks hakata läbirääkimistel üles ehitama tulevasi suhteid uutel alustel.

«Nagu teate, meil ei ole võimalik leppida kokku milleski, mis muudab lahkumislepet või pole sellega kooskõlas,» rõhutasid Juncker ja Tusk, kuid kiirustasid lisama, et soovivad siiski taaskord kinnitada, et jõus on kõik kokkulepped, mis puudutavad kavatsust töötada 2020. aasta 31. detsembriks välja uus suhteid reguleeriv kaubandusleping, nii et Iiri tagavaraplaani pole vaja kunagi käiku lasta.

Samuti lisasid nad, et kui tagavaraplaan peaks käiku minema, oleks see ajutine lahendus kuni vastava lepingu sõlmimiseni.

«Komisjon võib ühtlasi kinnitada Euroopa Liidu kindlameelset soovi asendada Põhja-Iirimaa tagavaraplaan tulevase leppega, mis kindlustaks püsivalt n-ö kõva piiri puudumise Iirimaa saarel,» öeldi kirjas.

Samuti rõhutasid ELi võimukandjad, et Euroopa Liidu seadusi pole kavas Põhja-Iirimal rakendada rohkem kui hädavajalik.

Juncker ja Tuski kinnitasid ühtlasi, et kuigi olemuselt erinevad, on lahkumisleping ja Brexitit puudutav poliitiline deklaratsioon mõlemad ELi ja Ühendkuningriigi omavahelise kokkuleppe osad.

«Lahkumislepe ja poliitiline deklaratsioon esindavat õiglast tasakaalu Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi huvide vahel. Need tagavad sujuva lahkumise ja tugeva tulevase suhte meie kõigi kodanike huvides,» seisis kirjas.

Briti peaminister Theresa May täna Stoke'is kõnet pidamas.
Briti peaminister Theresa May täna Stoke'is kõnet pidamas. Foto: POOL / Reuters / SCANPIX

Ühendkuningriigi parlament hääletab Brexiti-leppe üle homme õhtul ning eeldatavasti lükkavad rahvaesindajad pakutud lahkumiskava tagasi.

Täna Stoke'is peetud kõnes ütles peaminister May, et Euroopa Liidu liidrite kiri omab seaduse jõud.

Ta hoiatas, et lahkumisleppe tagasi lükkamise korral võib paralament muutuda töövõimetuks ning kui Ühendkuningriik ei peaks Euroopa Liidust lahkuma, saab usaldus poliitika vastu ränga hoobi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles