PERSOON. Punaterroristist krimikirjanik toimetati tagasi kodumaale (1)

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cesare Battisti (keskel) eile pärast Rooma saabumist.
Cesare Battisti (keskel) eile pärast Rooma saabumist. Foto: Morandi/tre/ipa/pa Images/scanpix

Vasakäärmuslus, mõrvad, põgenemine vanglast ja ligi neli aastakümmet seiklusi neljas riigis. Nädalavahetusel lõppes Itaalia ühe kurikuulsama kurjategija saaga, mis algas 1970. aastal marksistlikku terroriorganisatsiooni astumisega, jätkus nelja mõrva, vangimõistmise, põgenemise ja krimiromaanide kirjutamisega ning päädis vahistamise ja kodumaale väljasaatmisega.

«Püüd muuta maailma relvadega on idiootne, aga sel ajal kandsid kõik relva,» ütles 2011. aastal Brasiilia meediale enda õigustuseks Cesare Battisti, kes 37 aasta eest Rooma vanglast põgenes ja ligi neli aastakümmet Itaaliale väljaandmist vältis.

Ent lõpuks jäi võit Itaaliale. Aastakümneid kestnud saaga Battisti väljaandmise nimel lõppe, kui laupäeval Boliivias vahistatud kurjategija Roomas Ciampino lennujaamas maandus ja sealt edasi Rebibbia vanglasse toimetati. Uudisteagentuuri AFP andmeil asub ta seal kandma äärmusrühmitusse kuulumise ja nelja mõrva eest tagaselja määratud eluaegset vanglakaristust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles