Üle saja europarlamendi liikme toetas Brexiti edasilükkamist (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stop Brexit - meeleavaldaja.
Stop Brexit - meeleavaldaja. Foto: OLI SCARFF / AFP

Üle saja Euroopa Parlamendi liikme lubasid Briti kodanikele suunatud kirjas, et toetavad Brexiti edasilükkamist, et Briti valijad saaksid Brexiti üle järgi mõelda.

Parteideülene saadikuterühm kirjutas kirja ajal, mil Briti peaministri Theresa May läbi räägitud Brexiti-lepe teisipäeval Briti parlamendi hääletusel ilmselt läbi kukub.

Suurenevad spekulatsioonid, et Ühendkuningriik peab paluma Brüsselilt Brexiti protsessi peatamist, sest Brexiti-leppe patiseisu murdmiseks Briti parlamendis on järel liiga vähe aega. ÜK peaks EList lahkuma 29. märtsil olenemata sellest, kas Briti parlament on Brexiti-leppe heaks kiitnud või mitte.

Ametnike sõnul võivad ELi liidrid tähtaega pikendada, et vältida ÜK ja ELi vaheliste suhete korrapäratut katkemist.

Euroopa Kohus otsustas, et Suurbritannia võib Brexiti kaheaastase lahkumisperioodi ühepoolselt tühistada, kui riik Brexitist loobub.

Tähtaja edasilükkamine annaks Mayle lisaaega skeptiliste seadusandjate veenmiseks, parlamendivalimiste korraldamiseks või teise referendumi korraldamiseks. Edasilükkamine aga vajab ELi liidrite üksmeelset heakskiitu.

Europarlamendi saadikud, kaasa arvatud sotsialistide liider Udo Bullmann ja Roheliste Philippe Lambert ütlesid, et nad toetavad tähtaja edasilükkamist.

«Brittide mis tahes otsus ELi jäämisest leiaks meilt sooja vastuvõtu,» ütlesid kirja allkirjastanud saadikud, mis avaldati Saksa meedias laupäeval. «Oleme suuresti hinnanud tohutut mõju, millega Briti poliitikud ja kodanikud on Euroopa projekti panustanud,» ütlesid nad. «Brexit nõrgestaks meid kõiki. Tahame, et te jääksite.»

Isegi kui 29. märtsi tähtaeg edasi lükataks, siis teeks Brexit keerulisemaks kava pidada 22. mail algavad europarlamendi valimised.

Suurbritannia peab seejärel silmitsi seisma uute europarlamendi liikmetega, kui Brexitit pole selleks ajaks toimunud, ning ELi ametnikud tahavad Brexitile joone alla tõmmata enne uue europarlamendi koosseisu kokkutulemist.

«Kui ÜK on Euroopa valimiste ajaks jätkuvalt ELis, siis nad peavad korraldama hääletuse,» lausus Euroopa diplomaadist allikas uudisteagentuurile AFP. «See olukord oleks kummaline, sest Briti saadikud saaksid kogus istuda vaid ajutiselt.» Diplomaadi sõnu sõltub palju sellest, kui suurelt May teisipäeval Briti alamkojas peetava hääletuse kaotab.

Kui kaotus on napp, siis võib Euroopa anda Mayle võimaluse skeptilisi Briti saadikuid enda poolele meelitada. Kui aga kaotus on suur, siis võib ÜK lahkuda EList 29. märtsil ilma leppeta.

May: Brexiti kuupäeva ei peaks edasi lükkama

Brexiti kuupäeva ei peaks edasi lükkama, ütles esmaspäeval Briti peaminister Theresa May, kuid ei välistanud selle juhtumist.

«Ma ei usu, et 29. märtsi kuupäeva peaks edasi lükkama,» lausus May Briti parlamendis.

Teisipäeval toimub parlamendis keskselt tähtis hääletus selle üle, kas May läbi räägitud Brexiti-lepe tuleks heaks kiita või tagasi lükata.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles