Iraani satelliit ei jõudnud orbiidile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani riigimeedia IRNA avaldatud pilt sateliidi saatmisest orbiidile.
Iraani riigimeedia IRNA avaldatud pilt sateliidi saatmisest orbiidile. Foto: twitter

Iraan saatis täna kosmosesse satelliidi, mis ei jõudnud orbiidile, vahendas riigimeedia telekommunikatsiooniministri sõnu. 

«Satelliit Payam startis täna hommikul edukalt kanderaketiga Basir, kuid kahjuks ei jõudnud satelliit viimases järgus orbiidile,» lausus Mohammad Javad Azari Jahromi, kelle sõnul ei suutnud satelliit koguda lennu kolmandas faasis piisavalt suurt kiirust.

Ministri sõnul olid Payam ja selle kanderakett läbinud edukalt esimese ja teise faasi katsetused. 

Iraani võimud teatasid hiljuti, et plaanivad saata orbiidile kaks satelliiti Payam, mis farsi keeles tähendab sõnumit ja Doosti, mis tähendab sõprust. 

Jahromi sõnul plaanib Iraan minna edasi kavaga lennutada Doosti Maa-lähedasele orbiidile kuni 250 kilomeetri kõrgusel.  

Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: AP/Scanpix

President Hassan Rouhani ütles eile, et Payami ja kanderaketi valmistasid Iraani noored ja satelliitide eesmärk on koguda teavet islamivabariigi keskkonna kohta. «Satelliit annab meile kogu info, mida me vajame ja me tõestame maailmale, et oleme teadusriik,» sõnas president. 

Varem sel kuul ütles USA välisminister Mike Pompeo, et Iraani plaan läkitada orbiidile satelliite on vastuolus 2015. aasta ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooniga, mis kinnistas samal aastal sõlmitud Iraani tuumaleppe. 

Resolutsioonis ärgitati Iraani hoiduma kõigist tegevustest, mis on seotud tuumalõhkepeade kandevõimet omavate ballistiliste rakettidega.

Islamivabariik piiras tuumaleppega küll oma tuumaprogrammi, kuid on jätkanud arendustööd ballistiliste rakettide ja raketitehnoloogia vallas. 

Teheran eitas eile seda süüdistust ja riigi välisministeeriumi teatel on satelliidid täielikult tsiviilprojekt, millel on teaduslikud eesmärgid.

Viimase kümne aasta jooksul on Iraan lühikeseks ajaks orbiidile saatnud mitu satelliiti, teiste seas nimesid Simorgh ja Pajouhesh kandvad satelliidid, edastas ametlik uudisteagentuur IRNA. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles