ICC mõistis Elevandiluuranniku ekspresidendi ootamatult õigeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevandiluuranniku endine president Laurent Gbagbo.
Elevandiluuranniku endine president Laurent Gbagbo. Foto: Peter DeJong / AP / Scanpix

Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) mõistis täna ootamatult õigeks Elevandiluuranniku endise presidendi Laurent Gbagbo, keda süüdistati inimsustevastastes kuritegudes. Kohus andis korralduse ekspresident vabastada.

«Selle koja enamus otsustas, et prokuratuur ei suutnud tõendamiskohustust nõutud ulatuses täita,» ütles peakohtunik Cuno Tarfusser.

Kohus rahuldab kaitse taotlused mõista härra Laurent Gbagbo ja härra Charles Blé Goude õigeks nende vastu esitatud süüdistustes ning annab korralduse mõlemad süüdistatavad viivitamatult vabastada, lisas ta.

Vabastamine lükati edasi homsele, et prokuratuur saaks kohtuotsusele vastata.

Gbagbo ja Blé Goude seisid silmitsi nelja inimsusevastase kuriteo süüdistusega, mis puudutavad aastatel 2010-2011 riigis väldanud valimisjärgset vägivalda. Vägivallas sai surma umbes 3000 inimest.

Prokuröride sõnul hoidsid Gbagbo ja Blé Goude võimust kõigi vahendite pärast kinni, kuigi Gbabgo kaotas valimised oma pearivaalile ja praegusele presidendile Alassane Ouattarale.

Kohtunike hinnangul ei esitanud süüdistajad ühtegi tõendit ühisest vägivallale õhutamise plaanist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles