Macron alustab üleriigilist debatti rahva toetuse tagasivõitmiseks (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: Philippe Wojazer / AP/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron käivitab üleriigilise suure debati prantslaste toetuse tagasivõitmiseks, käsitledes teemasid, mis said ajendiks kollavestide kahe kuu eest vallandunud valitsusvastastele meeleavaldustele.

Macron teeb debatiga algust Grand Bourgtheroulde'i linnas Põhja-Prantsusmaal. Presidendil on kavas kohtuda 600 linnapeaga, kel avaneb võimalus talle oma linna või asula rahva muresid kurta.

Macroni avaldas debatiküsimused pühapäeval kirjas prantslastele. Laupäeval leidis taas aset üleriigiline meeleavaldus, millest sedapuhku võttis osa üle 80 000 inimese. 

Kollavestide meeleavaldused on kujunenud Macroni praeguseks pooleteiseaastase ametiaja suurimaks proovikiviks ja president loodab, et sammud osalusdemokraatia poole, mida ta 2017. aasta presidendivalimiste kampaania ajal lubas, rahuldavad protestijate nõudmised suurema sõnaõiguse üle riigi valitsemises.

Protestid vallandas valitsuse otsus tõsta kütuseaktsiisi, kuid need kasvasid kiiresti üle liikumiseks elukalliduse ja Macroni valitsemisstiili vastu. 

Grand Bourgtheroulde on 3500 elanikuga linn, mis asub 30 kilomeetri kaugusel Rouenist, kus laupäevane meeleavaldus lõppes politsei ja protestijate kokkupõrkega.

Macronil on kavas kuulata kaks tundi linnapeade etteheiteid. President on kinnitanud, et keelatud küsimusi ei ole.

President on juba püüdnud rahulolematust vaigistada 10. detsembril teatavaks tehtud majanduslike meetmete paketiga, mille maksumus on hinnanguliselt 10 miljardit eurot. 

Macroni sõnul ei ole üleriigiline debatt ei valimised ega referendum ja selle aluseks võetakse 35 küsimust teemadel nagu maksud, demokraatia, keskkond ja immigratsioon

«Me ei saa olla kõiges ühel meelel, see on loomulik, see on demokraatia. Aga me vähemalt näitame, et oleme inimesed, kes ei karda rääkida, mõtteid vahetada, vaielda,"»ütles president avalikus kirjas.

Arutelud leiavad aset 15. jaanuarist 15. märtsini ning pärast seda on Macron lubanud tulla välja uue lepinguga rahvale.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles