USA: Venemaa rikub oluliselt keskmaa tuumajõudude lepet (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene ja USA lipud.
Vene ja USA lipud. Foto: Mladen Antonov / AFP/Scanpix

Venemaa rikub oluliselt keskmaa tuumajõudude lepet (INF), kordas USA, suurendades väljavaateid, et ta teeb teoks ähvarduse leppest lahkuda.

USA ja Vene diplomaadid kohtusid teisipäeval Genfis, et arutada kahepoolse leppe saatust pärast Ühendriikide presidendi Donald Trumpi oktoobrikuist ähvardust leppest lahkuda, kui Venemaa ei täida sellega endale võetud kohustusi.

«Kohtumine valmistas pettumuse, sest on selge, et Venemaa rikub lepet jätkuvalt ega ole valmis seletama, kuidas ta kavatseb naasta selle täieliku ja kontrollitava täitmise juurde,» ütles Andrea Thompson, USA välisministri abi relvastuskontrolli ja rahvusvahelise julgeoleku alal. «Meie sõnum on selge: Venemaa peab hävitama oma leppele mittevastava raketisüsteemi.»

«Vastutus selle eest lasub täielikult Ameerika poolel,» vahendas riiklik uudisteagentuur RIA Novosti Vene asevälisministri Sergei Rjabkovi sõnu pärast Genfis tulemusteta lõppenud kõnelusi. 

Rjabkov lisas, et pooled ei suutnud milleski kokku leppida ja tundus, et Washington ei soovi rohkem läbirääkimisi.

«Oleme sunnitud tunnistama  et edasiliikumist ei olnud,» ütles Rjabkov. «Oleme valmis dialoogiks võrdsuse ja vastastikuse austuse alusel, eelnevate ultimaatumiteta.»

Kõnelusi võõrustas Venemaa oma Genfi esinduses ja Moskva delegatsiooni juhtis asevälisminister Sergei Rjabkov.

USA välisminister Mike Pompeo andis detsembris Venemaale 60 päeva INFi tingimuste täitmiseks, hoiatades, et vastasel korral lahkuvad Ühendriigid sellest.

Vene president Vladimir Putin vastas ähvardusega töötada välja veel rohkem leppega keelatud tuumarakette. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles