NYT: Trump on nõunikega korduvalt rääkinud NATO-st lahkumisest (41)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters / Scanpix

USA president Donald Trump rääkis eelmisel aastal eravestlustes korduvalt soovist lahkuda NATO-st, ütlesid administratsiooni kõrged ametnikud ajalehele New York Times.

Allianssi toetavate praeguste ja endiste ametnike sõnul kardavad nad, et Trump tuleb ähvarduse juurde tagasi, sest NATO liikmesriikide kaitsekulutused jäävad ikka veel presidendi soovitust tublisi madalamaks.

Kui Trump esimest korda NATO-st lahkumisest juttu tegi, ei pidanud ametnikud seda tõsiseks, kuid ta on hiljem ikka ja jälle selle juurde tagasi pöördunud ja see teeb ametnikele muret, kirjutas New York Times.

Möödunud suvel NATO tippkohtumise ajal öelnud Trump oma riikliku julgeoleku nõunikele, et ei näe Ühendriike kurnaval alliansil mõtet.

Toonane kaitseminister Jim Mattis ja riikliku julgeoleku nõunik John R. Bolton panid siis kõik oskused mängu, et USA strateegia ei muutuks ning ei mainitaks jutte alliansist lahkumisest, mis kahandaks oluliselt Washingtoni mõju Euroopas ja kannustaks Venemaad.

Nüüd teevad presidendi korduvad jutud NATO-st lahkumisest julgeolekuametnikud taas murelikuks, eriti kuna Trump näib püüdvat hoida oma kohtumisi Vene presidendi Vladimir Putiniga salajas isegi oma nõunike eest ja FBI uurib administratsiooni sidemeid Venemaaga.

NATO-st lahkumine oleks üks USA huvidele kõige kahjulikumaid asju, mida president teha saab, ütles president Barack Obama aegne kaitseministri abi Michèle A. Flournoy.

«See hävitaks arvukate vabariiklike ja demokraatlike administratsioonide üle 70 aasta vaevarikast tööd loomaks liitu, mis on ajaloos ehk kõige võimsam ja kasulikum,» ütles ta ja lisas, et Putinile oleks see õnn, millest ta pole osanud unistadagi.

Endise NATO vägede ülemjuhataja eruadmiral James G. Stavridise hinnangul oleks Ühendriikide NATO-st lahkumine hiigelmõõtmetega geopoliitiline viga.

«Isegi NATO-st lahkumise mõtte arutamine – rääkimata siis tegelikust lahkumisest – oleks Putinile sajandi kingitus,» ütles ta.

NYT-ga rääkinud kõrged administratsiooniametnikud soovisid tundmatuks jääda ja kui leht eile Valgelt Majalt kommentaari palus, viitas vastanud ametnik Trumpi juulikuisele avaldusele, milles ta kinnitas Ühendriikide pühendumust NATO-le ja nimetas allianssi väga tähtsaks.

NATO liikmed võivad Washingtoni leppe 13. artikli põhjal alliansist lahkuda aastase etteteatamise järel. See annaks kongressile aega püüda Trumpi lahkumisplaane tõkestada.

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles