Saksa erakonna ametnikku süüdistatakse Ukrainas süüterünnaku tellimises (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manuel Ochsenreiter venemeelsete agitaatoritega.
Manuel Ochsenreiter venemeelsete agitaatoritega. Foto: twitter

Paremäärmusliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) Bundestagi ametnikku süüdistatakse Ukrainas süüterünnaku tellimises. Manuel Ochsenreiter eitab süüdistusi, kuid mehel on teadaolevalt sidemeid venemeelsete separatistidega.

AfD parlamenditöötajat süüdistatakse petterünnaku tellimises eemärgiga Ukraina valitsust diskrediteerida.

Praegu on Poolas kohtu all kolm meest seoses süüterünnaku korraldamisega Ungari kultuurikeskusesle Ukraina lääneosas Uzhordis eelmise aasta veebruaris. Poola võimude kohaselt taheti rünnak ajada Ukraina neonatside kaela, et halvendada suhteid Ukraina ja Ungari vahel.

Üks süüdistatav, Michal P., lausus Krakovi kohtule, et Molotovi kokteilidega korraldatud rünnaku tellis Manuel Ochsenreiter, kes töötab AfD Bundestagi saadiku Markus Frohnmaieri heaks.

Terroriorganisatsiooni rahastamises süüdistavav Michal lisas kohtus, et Ochsenreiter andis talle rünnaku eest 1500 dollarit, lisaks raha lennukipileti eest, et leida rünnaku jaoks inimesi.

Michali sõnul sai ta ettemaksuks 500 eurot, mis oli peidetud postiga saadetud raamatu vahele ning tuhat eurot isiklikult Ochsenreiterilt Berliini lennujaamas.

Tema sõnul suhtlesid nad Ochsenreiteriga inglise keeles krüpteeritud sõnumirakenduse Telegram vahendusel ning hiljem saatis ta AfD töötajale rakenduse kaudu ka videoid.

Michal on Poola rahvusradikaalse organisatsiooni liige, mis toetab venemeelseid separatiste Ida-Ukrainas.

Poola prokurörid ei ole veel teatanud, kas Ochsenreiteri osas on samuti juurdlus algatatud. Ajakirjanik Anton Šehovtsov postitas Twitterisse foto Ochsenreiterist ja Michalist kõrvuti istumas.

2015. aastast pärit fotol ilmneb, et AfD ametnik istub kõrvuti ka Mateusz Piskorskiga, kes on Poolas vangistatud aktivist, keda kahtlustatakse 2009.-2016. aastani Vene salateenistuste heaks luuramises.

2017. aastal tsiteeris Saksa väljaanne Süddeutsche Zeitung Saksa julgeolekuameti salastatud dokumenti, milles seisis, et Piskorski on kinnimakstud venemeelne agitaator.

Ochsenreiteri advokaat teatas, et tema klient on kõiki süüdistusi eitanud. Ochsenreiter on paremäärmusliku väljaande Zuerst! toimetaja.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles