Mõjukas USA saatejuht: miks peaksime Balti riikide eest surema? (52)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tucker Carlson.
Tucker Carlson. Foto: Richard Drew / AP / Scanpix

Vabariiklaste seas äärmiselt mõjukas USA saatejuht Tucker Carlson seadis eile kahtluse alla Ameerika Ühendriikide NATO-liikmesuse mõttekuse, küsides saatekülaliselt, miks peaksid ameeriklased Eesti või Läti suguste riikide eest surema.

Diskussioonis endise USA riigipea Barack Obama välispoliitikanõuniku David Tafuriga tõstatas Carlson küsimuse, miks on Ameerika Ühendriikide lahkumine NATOst nii suure kriitika all ja arutas selle üle, kas alliansi olemust tuleks muuta.

Carlsoni sõnul kukkus Nõukogude Liit kokku enam kui 25 aastat tagasi ning selle järglane Vene Föderatsioon ei ole piisavalt võimas, et Lääne-Euroopat rünnata.

«Miks me ei võiks alustada debatti artikkel 5 üle, mis kohustab meid teisi NATO riike kaitsma?» päris Carlson Tafurilt, lisades, et ei mõista, miks peaksid Ühendriigid kulutama mahukaid ressursse sellisele asjale nagu Eesti territoriaalne terviklikkus.

Tafuri vastas, et NATO on tõestanud oma edukust ja olnud oluline luureinfo allikas ning lisas, et NATO aitas ka Nõukogude Liidu alistada.

Carlson jätkas, küsides, kas Tafuri toetab tuumasõja alustamist, et Lätit kaitsta. «Me oleme selleks kohustatud. Teisisõnu, meie lapsed peavad surema Läti eest, sest mingil moel on see seadusega kohustatud,» lausus saatejuht.

«Kas keskmine ameeriklane teab, et me oleme sellise konksu otsas?» lisas ta.

Tafuri vastas, et kui Balti riigid peaksid langema Venemaa rünnaku ja anneksiooni ohvriks, võivad järgmised sihtmärgid olla juba Ida- ja Lääne-Euroopa.

Carlson teatas, et tema argumendid põhinevad 2019. aastale, mitte ei ole võetud aastast 1945.

President Toomas Hendrik Ilves kommenteeris Twitteris: «Kas kõigi Afganistanis ja Iraagis USA-d toetanud Eesti sõdurite matused, kus ma käisin, olid asjata? Palun vasta. Jah või ei.»

Tucker Carlson on väga mõjukas telenägu konservatiivsete ameeriklaste seas, tal oma oma jutusaade telekanalis Fox News.

Eile The New York Timesis avaldatud artikli sõnul on president Donald Trump korduvalt tõstatanud nõunikega küsimuse, kas Ühendriigid peaks NATO liikmeks jääma.

Kommentaarid (52)
Copy
Tagasi üles