Rootsi võib saada valitsuse, Vasakpartei toetab Löfvenit peaministrina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaministri kohusetäitja Stefan Löfven.
Rootsi peaministri kohusetäitja Stefan Löfven. Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS / Scanpix

Rootsi Vasakpartei teatas täna, et ei seisa vastu peaministri kohusetäitja Stefan Löfveni katsele neli kuud kestnud ummikust välja rabeleda ja vasaktsentristlik vähemusvalitsus moodustada.

Kaks tsentrierakonda on juba varem lubanud loobuda hääletamast Löfveni kandidatuuri vastu, et anda talle võimalus moodustada sotsiaaldemokraatide vähemusvalitsus, tõenäoliselt koos rohelistega.

Vasakpartei esimees Jonas Sjöstedt ütles, et tema erakond jääb parlamendihääletusel erapooletuks. Tema sõnul olnuks alternatiiv paremtsentristlik valitsus, mida toetavad paremäärmuslikud Rootsi Demokraadid.

Rootsis saab peaminister valitseda, kui enamus ei ole tema vastu. See tähendab, et kui reedel jätab Löfveni vastu hääletamata kolm erakonda ja kaks – tema enda sotsiaaldemokraadid ja rohelised – hääletavad tema poolt, on tema selja taga 349-kohalises parlamendis 195 saadikut. Enamuseks on vaja 175 kohta.

Parlamendispiiker esitab Löfveni ilmselt kolmapäeval peaministrikandidaadiks.

Kui tema kandidatuur reedel läbi läheb, esitab ta valitsuse koosseisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles