Kreeka peaminister sai usaldushääletusel vajaliku toetuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Alexis Tsipras parlamendis kõnelemas.
Peaminister Alexis Tsipras parlamendis kõnelemas. Foto: Marios Lolos / ZUMAPRESS.com

Kreeka peaminister Alexis Tsipras sai kolmapäevasel  usaldushääletusel vajaliku toetuse, teatasid võimuesindajad.

Tsiprase valitsust toetas vajalikud 151 seadusandjat, kelle seas mitmed sõltumatud rahvasaadikud.

Tsípras tegi ettepaneku korraldada usaldushääletus kolmapäeva õhtul, et ennetada opositsiooni algatust peaministri umbusaldamiseks, mida tal oleks raskem võita.

Võimuliidu lagunemise põhjustas kaitseminister Pános Kamménose otsus viia ametist lahkudes koalitsioonist välja ka tema juhitav erakond Sõltumatud Kreeklased (ANEL).

Tsiprase erakonnal Syriza on 300-kohalises parlamendis 145 mandaati, kuid usaldushääletuse võib ta võita vaid 120 häälega, juhul kui piisav hulk saadikuid jääb erapooletuks. Umbusaldushääletusel oleks tal vaja olnud 151 poolthäält.

Hulk sõltumatuid parlamendisaadikuid, nende seas ka osa Kamménose enda erakonna saadikuid, oli juba varem lubanud valitsust toetada.

Kamménos ähvardas juba mitu kuud Makedoonia nimeleppe tõttu ametist lahkuda.

Makedoonia parlament kiitis reedesel hääletusel heaks riigi ümbernimetamise Põhja-Makedooniaks Kreekaga mullu juunis sõlmitud kokkuleppe alusel, mis jõustub aga vaid juhul, kui selle kiidab heaks ka Kreeka parlament.

Makedoonia ametlik nimi on alates iseseisvumisest 1991. aastal olnud Makedoonia Vabariik, kuid nimetüli tõttu kasutatakse rahvusvahelistes organisatsioonides nagu ÜRO nimekuju Endine Jugoslaavia Vabariik Makedoonia (FYROM).

Kreekas, mille põhjapoolne provints kannab Makedoonia nime, on naaberriigi nimemuutusele tugev vastuseis.

Euroopa Liit ja NATO on tervitanud nimelepet, mis lahendaks 27 aastat kestnud tüli ja võib tähendada, et Kreeka ei takistaks enam Makedoonia liitumist EL-i ja NATO-ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles