Kongo DVs nõudis hõimuvägivald ligi 900 inimelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõimuvägivald Kongo Demokraatlikus Vabariigis nõudis detsembris ligi 900 inimelu.
Hõimuvägivald Kongo Demokraatlikus Vabariigis nõudis detsembris ligi 900 inimelu. Foto: LUIS TATO / AFP / Scanpix

Kongo Demokraatliku Vabariigi lääneosas hukkus detsembris hõimuvägivallas vähemalt 890 inimest, teatas ÜRO eile. 

«On hädavajalik, et seda šokeerivat vägivalda hakatakse kiiremas korras põhjalikult uurima ning süüdlaste üle mõistetakse õigust,» sõnas ÜRO inimõiguste ülemvolinik Michelle Bachelet avalduses.

ÜRO väitel on neil andmeid usaldusväärsetest allikatest vähemalt 890 inimese tapmise kohta 16.-18. detsembril Mai-Ndombe provintsis Yumbi territooriumil asuvas neljas külas. Vägivald puhkes ilmselt banunu ja batende kogukondade vahel, lisas ÜRO. 

Vähemalt 82 inimest on saanud rünnakutes vigastada, kuid tegelik ohvrite arv on arvatavalt suurem. 

Hõimuvägivald puhkes pärast seda, kui banunu hõimuliikmed tahtsid matta oma liidri batende hõimu territooriumile. 

Kokku rüüstati või põletati kokkupõrgete käigus maha umbes 465 maja, sealhulgas kaks koolihoonet, kliinik, turg ning valimiskomisjoni kohalik büroo. 

ÜRO pagulasamet (UNHCR) teatas varem jaanuaris, et neljast küladest on naaberriiki Kongo Vabariiki põgenenud umbes 16 000 inimest.

Pagulasameti hinnangul ei ole vägivald seotud Kongo DV hiljutiste valimistega, vaid et selle põhjustas banunu ja batende hõimude pikaajalise vastasseisu eskaleerumine. 

Aastal 2009 põgenes Kongo DV-s lahvatanud kogukondadevahelise vägivalla eest Kongo Vabariiki 130 000 inimest.

Nii ÜRO kui kohalikud võimud on algatanud kokkupõrgete suhtes juurdluse. 

Bachelet ütles, et tema ametkond kavatseb pakkuda abi juurdluste läbiviimisel, samuti jõupingutustele sellise vägivalla ärahoidmiseks ning õigluse ja lepituse saavutamisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles