Trump tühistas USA delegatsiooni sõidu Davosi majandusfoorumile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: RS/MPI/Capital Pictures/Scanpix

USA president Donald Trump tühistas neljapäeval Ühendriikide delegatsiooni sõidu iga-aastasele rahvusvahelisele konverentsile Davosis, öeldes, et ametnikke vajatakse valitsusametite töö osalise seisaku tõttu Washingtonis. 

"Lähtudes kaalutlusest, et 800 000 suurepärast Ameerika töötajat ei saa palka, ning tagamaks vajalikku abi oma meeskonnalt, tühistas president Trump oma delegatsiooni visiidi Maailma Majandusfoorumile Šveitsis Davosis," teatas Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders.

Rahandusminister Steve Mnuchin pidanuks juhtima viieliikmelist delegatsiooni, kuhu oli lülitatud ka välisminister Mike Pompeo.

Olukord Washingonis seoses seisakuga on muutunud üha sürreaalsemaks ja isiklikumaks.

Eelnevalt oli Trump viimasel hetkel tühistanud oma peamise oponendi, esindajatekoja demokraadist spiikri Nancy Pelosi kava õhujõudude lennukiga Afganistani sõita.

Sarkastilises kirjas ütles Trump Pelosile: "Mul on kahju teavitada, et teie reis Brüsselisse, Egiptusesse ja Afganistani on edasi lükatud. Me ajastame selle seitsmepäevase ekskursiooni ümber, kui seisak läbi saab."

"Te kindlasti nõustute, et selle avalike suhete ürituse edasilükkamine on kohane," kirjutas ta, märkides samas, et spiiker võib soovi korral lennata kommertslennuga. 

Pelosi ja tema delegatsioon olid kavandanud väljakuulutamata visiidi Afganistani sõjatsooni ja pidid sinna lendama USA õhujõudude lennuki pardal. Tema büroo andmeil Egiptust visiidikavas ei olnud.

Kongressi abi sõnul olid mitmed seadusandjad juba bussides, valmistudes Kapitooliumilt lahkuma, kui Trump pidurit tõmbas. 

Pelosi oli varem pannud ette, et Trump lükkaks edasi oma 29. jaanuarile kongressi ees kavandatud pöördumise olukorrast riigis või siis teeks seda hoopis Valgest Majast. 

Kuigi Pelosi viitas seejuures, et seisak mõjutab julgeolekut, soovis ta ilmselt jätta presidendi ilma tolle tähtsaimast iga-aastasest hetkest rambivalguses. 

Valge Maja eitas, et reisi ärajätmise näol on tegemist kättemaksuga, kuid seda usuvad vähesed. 

Trump tühistas möödunud nädalal omaenda osaluse Davosi üritusel, viidates seejuures samuti tülile tema nõude üle eraldada 5,7 miljardit dollarit müüri rajamiseks Mehhiko piiril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles