USA ja Põhja-Korea pidasid Stockholmis salakõnelusi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea asevälisminister Choe Son-hui väitis nädala alguses Pekingi lennujaamas, et sõidab Rootsi konverentsile. Ilmselt pidas ta seal hoopis kõnelusi USA esindajatega.
Põhja-Korea asevälisminister Choe Son-hui väitis nädala alguses Pekingi lennujaamas, et sõidab Rootsi konverentsile. Ilmselt pidas ta seal hoopis kõnelusi USA esindajatega. Foto: YONHAP / EPA / Scanpix

USA ja Põhja-Korea esindajad pidasid täna Stockholmis etteteatamata kõrgetasemelise kohtumise, teatas Rootsi välisministeeriumi pressiesindaja.

Pressiesindaja Diana Qudhaibi sõnul osales kõnelustel Põhja-Korea asevälisminister Choe Son-hui, kes nädala alguses kinnitas ajakirjanikele, et sõidab Rootsi konverentsile. 

Rootsi uudisteagentuur TT ütles, et kohtumisel osalesid ka USA Põhja-Korea erisaadik Stephen Biegun ja Rootsi välisminister Margot Wallström.

«Need on lihtsalt väikses formaadis kõnelused, milles osalevad rahvusvahelised eksperdid,» seletas Qudhaib.

«Mul ei ole midagi öelda. See, kas kõnelustel on tulemusi, sõltub osapooltest,» ütles Wallström. «Oleme uhked, kui saame selles osaleda. Kui nad tahavad, et me panustaksime, siis me teeme seda.»

Rootsil on ühena vähestest lääneriikidest alates 1973. aastast Põhja-Koreaga diplomaatilised suhted ja neil on ka Pyongyangis saatkond. See pakub konsulaarteenuseid ka Ühendriikidele.

Märtsis kohtus Wallström Stockholmis Põhja-Korea välisministri Ri Yong-hoga. Kohtumine pani aluse USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni tippkohtumisele juunis Singapuris.

Pärast Trumpi ja Kimi ajaloolist kohtumist Singapuris on olnud vähe edasiminekut Põhja-Korea tuumaprogrammi lõpetamist puudutavates küsimustes, kuid viimasel ajal on aktiviseerunud diplomaatiline tegevus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles