Colombia ennistas 10 ELN-i liikme vahistamismäärused

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia president Iván Duque reedel esinemas telepöördumisega rahva poole.
Colombia president Iván Duque reedel esinemas telepöördumisega rahva poole. Foto: AFP / Scanpix

Colombia president Iván Duque teatas reedel, et ennistab 20 inimelu nõudnud terrorirünnaku järel, milles valitsus süüdistab vasaksisside rühmitust ELN, kümne selle liikme suhtes väljastatud vahistamismäärused.

Colombia president Iván Duque teatas reedel, et ennistab 20 inimelu nõudnud terrorirünnaku järel, milles valitsus süüdistab vasaksisside rühmitust ELN, kümne selle liikme suhtes väljastatud vahistamismäärused.

Kaitseminister Guillermo Botero süüdistas varem reedel Rahvusliku Vabastusarmee (ELN) vasaksisse pealinnas Bogotás politsei kõrgkoolile korraldatud autopommirünnakus, mis nõudis 20 inimese ja pommari elu.

Rünnak oli tõsine tagasilöök kaks aastat kestnud rahukõnelustele Colombia valitsuse ja ELN-i vahel, mida võõrustas esmalt Ecuador enne, kui selle rolli võttis üle Kuuba. 

Kümme ELN-i liiget, kelle vahistamismäärused Colombia valitsus uuesti jõustab, kuuluvad rühmituse delegatsiooni Kuuba kõnelustel.

Duque ütles Kuubale viidates ka, et tühistab "otsuse, mis lõi tingimused nende viibimiseks selles riigis".

"Riigi valitsus teab ja mõistab, et ELN-il puudub rahu saavutamiseks tahe," lausus Colombia rahuvolinik Miguel Ceballos varem ajakirjanikele.

Botero ütles samal pressikonverentsil, et tal on "lõplikud tõendid" selle kohta, et pommirünnaku sooritaja José Aldemar Rojas Rodríguez (56) on olnud üle 25 aasta ELN-i liige.

Politsei sõnul sõitis Rojas Rodríguez 1993. aasta halli Nissan Patroliga õppeasutuse territooriumile, kuhu olid rivistunud kadetid, möödus sõidukite kontrollpunktist ja rammis ühiselamu hoonet. 

Sõidukisse oli paigutatud 80 kilo lõhkeainet. Rünnakus sai vigastada 68 inimest, kellest 10 oli reedese seisuga endiselt haiglaravil.

"See oli operatsioon, mida kavandati viimased 10 kuud," sõnas kaitseminister, lisades, et Colombia viimane sissirühmitus ELN oli rünnaku "intellektuaalne autor".

ELN ei ole süüdistustele reageerinud.

ELN-i ja Bogotá rahukõnelused on seisakus alates augustist, mil Colombia presidendiks sai konservatiiv Duque.

Duque on tõotanud kõnelused taaskäivitada vaid juhul, kui ELN vabastab kõik pantvangid ja lõpetab oma "kuritegelikud tegevused". Valitsuse hinnangul hoiab ELN pantvangis veel üheksat inimest.

ELN-i peetakse viimaseks Colombias aktiivselt tegutsevaks mässuliste rühmituseks ning sellel on hinnanguliselt umbes 1800 võitlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles