Galerii: Prantsusmaal toimus kollavestide 10. järjestikune meeleavaldus (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsuse niinimetatud kollavestid tulid täna 10. nädalavahetust järjest tänavatele valitsuse vastu meelt avaldama, kuigi president Emmanuel Macron üritab suunata nende raevu avaliku koosoleku stiilis debattidesse.

Pariisis tuli tänavale mitu tuhat inimest. Paljudel neist olid käes plakatid, milles ärgitati Macroni tagasi astuma või mõisteti hukka politsei vägivald. Külmakraadides Seine'i jõe vasakkaldal toimunud marss möödus rahumeelselt.

«Pariislased, tõuske üles!» skandeerisid nad ning ärgitasid pealinna elanikke liituma liikumisega, mida on juhtinud maapiirkondade ja väikelinnade prantslased.

Marsi lõpus puhkesid kokkupõrked politseinikega Invaliidide sõjamuuseumi juures. Politsei kasutas neid sillutise ja pudelitega loopinud kapuutsides meeleavaldajate laialiajamiseks pisargaasi ja veekahurit.

Meeleavaldused toimusid ka teistes suurlinnades. Kokkupõrgetest teatati riigi lääneosas asuvas Rennes'is ja idaosas asuvas Lyonis.

Siseministeeriumi hinnangul oli üle riigi tänavatel varajaseks pärastlõunaks 27 000 inimest, mida oli nädala varasemaga võrreldes 5000 vähem. Pealinnas oli selleks ajaks osalejaid 7000.

Osalusest otsitakse märki, kas kolmandat kuud kestvad protestid kasvavad või vaibuvad ajal, mil Macroni «suur debatt» hoogu kogub. Eelmisel nädalal tuli üle riigi tänavatele üle 80 000 inimese.

Macron loodab, et inimestele foorumi andmisega saab ta nad tänavatelt ära.

Sel nädalal käivitas ta kaks kuud kestva üleriigilise arutelu maksupoliitikast avalike teenusteni. Selle käigus peab ta ka ise debatte üle riigi.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles