Pildid: Ateenas avaldasid kümned tuhanded meelt Makedoonia nimeleppe vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kreeka pealinnas Ateenas avaldasid kümned tuhanded inimesed meelt naaberriigi Makedoonia kavandatava nimemuutuse üle, mille parlament peaks järgmisel nädalal ratifitseerima.

Märulipolitsei lasi käiku pisargaasi, kui 30 maskides noormeest üritasid kive loopides parlamendihoonet sulgema sundida.

Sajad bussid, eelkõige Kreeka põhjaosast, olid toonud protestijaid parlamendi lähedal asuvale Syntagma  väljakule meelt avaldama.

Rahvahulka jälgis pea 2000 korrakaitsjat, kel olid abiks droonid ja helikopterid, teatas politseiallikas. Suur osa kesklinnast oli pühapäeval liikluseks suletud ning ettevaatusabinõuna pandi kinni mõned metroojaamad. 

Ka mitmed musta riietatud Kreeka vaimulikud ühinesid meeleavaldusega, et protestida Makedoonia nimetamise vastu Põhja-Makedoonia Vabariigiks, nagu näeb ette 27 aastat kestnud vaidluse lõpetamiseks sõlmitud lepe. 

Suur hulk Kreeka erakondi paremäärmuslastest kuni sotsialistideni on muutuse vastu, kuid sellest hoolimata võib see 300-kohalises parlamendis koguda vajalikud 151 poolthäält. 

«On ainult üks Makedoonia, see on Kreeka Makedoonia,» võis lugeda plakatilt, mida hoidis käes 30. eluaastates Christina Gerodimoun. «See valitsus on reeturite valitsus,» lausus ta koalitsiooni kohta, mida juhib peaminister Aléxis Tsípras, kes sõlmis juunis kokkuleppe Makedoonia valitsusjuhi Zoran Zaeviga. 

Makedoonia parlament kiitis põhiseadusmuudatuse riigi nime muutmise kohta heaks 10 päeva eest. Kuid jõustumiseks peab selle heaks kiitma ka Kreeka parlament. 

Makedoonia on endine Jugoslaavia vabariik, kuid enamiku kreeklaste jaoks kuulub Makedoonia nimi nende põhjapiirkonnale, mille tegid kuulsaks Aleksander Suure vallutusretked.

Tsíprase valitsuskoalitsioon lagunes möödunud nädalal, kuid seejärel võitis ta siiski napilt parlamendi usaldushääletuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles