Colombia ELN-i mässuliste läbirääkijad soovivad valitsuselt tagatisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia sisside läbirääkimisdelegatsiooni juhtiv Pablo Beltran.
Colombia sisside läbirääkimisdelegatsiooni juhtiv Pablo Beltran. Foto: AFP / Scanpix

Colombia vasakpoolse Rahvusliku Vabastusarmee (ELN) mässulised nõudsid esmaspäeval valitsuselt tagatisi, et nende rahudelegatsioon võiks 15 päeva jooksul kõneluste nurjumise tõttu Kuubalt koju naasta.

"Me loodame, et valitsus annab meile garantii 10-liikmelise delegatsiooni naasmiseks," lausus nende läbirääkimisdelegatsiooni juht Pablo Beltran.

Ta lisas, et rühmitus, mis võttis omaks 21 inimese elu nõudnud rünnaku politseiakadeemiale, lihtsalt vastas valitsuse rünnakutele. 

"Keegi ei saa nõuda, et me istuksime rünnaku all olles käed rüpes," ütles Beltran, kuid lisas samas: "Ma sooviksin pinge langust, et arutelud (rahuleppe üle) saaksid jätkuda."

Beltrani sõnul ei hoiatatud sisside keskkomiteed ega ka maist saadik Havannas olnud delegatsiooni Bogotá rünnakust ette.

"Me loomulikult ei teadnud. Me oleme olnud Havannas kaheksa kuud. Meie rinnete plaanid Colombias ei sõltu meist," sõnas ta. 

Samas eitas delegatsiooni juht, et pommiplahvatus, mis vallandas üleriigilised protestid, oli rahukõnelusi vastustava fraktsiooni töö. 

"ELN on täielikult kõigil rinnetel austanud leppeid, mis me siin oleme allkirjastanud," märkis Beltran. "Kuid sestsaadik, kui (president Ivan) Duque valitsus (augustis) ametisse astus, on meid rünnatud palju."

Plahvatus oli valitsuse ja ELN-i läbirääkimistele suur tagasilöök. 

Duque peatas reedel rahukõnelused ELN-iga, mis on niigi mitmeid kuid takerdunud, jõustades taas vahistamismäärused mässuliste läbirääkimisdelegatsiooni liikmete suhtes. 

ELN-i peetakse viimaseks Colombias aktiivselt tegutsevaks mässuliste rühmituseks ning sellel on hinnanguliselt umbes 1800 võitlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles