Saksamaa ja Prantsusmaa allkirjastavad Aachenis uue koostööleppe (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron ja Angela Merkel.
Emmanuel Macron ja Angela Merkel. Foto: Reuters / Scanpix

Saksamaa ja Prantsusmaa allkirjastavad teisipäeval piirilinnas Aachenis uue kahepoolse koostööleppe, mis rõhutab Euroopa ühtseid liberaalseid väärtusi. 

Leppes kohustuvad riigid tegema koostööd tähtsates Euroopa Liidu asjades ja ÜRO-s ning tihendama majandussuhteid. 

Lepe peaks süvendama liitu nende riikide vahel nii Euroopas kui rahvusvaheliselt. Üks selle sätteid näeb ette, et mõlemad valitsused teevad tööd selle nimel, et Saksamaast saaks ÜRO Julgeolekunõukogu alaline liige.

Praegu on Saksamaa üks kümnest mittealalisest liikmest.

Prantsusmaa parempopulistide liider Marine Le Pen, kes vastustab pakti kui üleilmastumist ja Euroopa ühtsust edendavat, väitis, et lepe lubab Saksamaal jagada Prantsusmaa alalist kohta julgeolekunõukogus. 

"Emmanuel Macron soovib nüüd jagada seda kohta sakslastega," lausus Le Pen.

Möödunud nädalal Twitterisse postitatud videos väitis erakonna Rahvusliit liider samuti, et lepe, mille Saksa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsuse president Emmanuel Macron allkirjastavad, annab Prantsusmaa piiriregiooni Alsace'i osaliselt Saksa võimu alla. 

Väide levis kulutulena Prantsuse sotsiaalmeedias. 

Lepe, mille tingimuste üle räägiti läbi enam kui aasta, peaks süvendama 1963. aasta Élysée leppega paika pandud koostööd.

Prantsusmaa presidentuur on kinnitanud, et ei kavatse oma alalist kohta Julgeolekunõukogus jagada.

Lepingus ei mainita konkreetselt ka Alsace'i piirkonda, kuid selles nimetatakse võtmevaldkondi piiriülese koostöö süvendamiseks. 

Merkeli pressiesindaja Steffen Seibert nimetas esmaspäeval täiesti alusetuiks Le Peni väiteid, millel polevat midagi pistmist leppe teksti, sisu või kavatsustega. 

"Me soovime soodustada suhteid piirialade inimeste vahel," märkis Seibert. "Me tahame paremat koostööd majandus-, sotsiaal-, keskkonna, transpordi- ja tervishoiu valdkonnas," lisas ta.

Pooled kinnitavad leppes oma pühendumust EL-ile ja NATO-le, kuid annavad ühtlasi signaali, et Berliin ja Pariis ühendavad jõud, et võidelda mõnede Euroopa rahvuslastest poliitikute püüdluste vastu EL-i murendada.

Süvendada soovitakse ka luureteenistuste ja politsei koostööd. 

Leppe kohaselt tegutsevad nii Saksamaa kui Prantsusmaa vastavalt oma põhiseadusele ja riigi seadustele ning EL-i seadusraamistikus. 

Macroni büroo teatel aitab lepe mõlemal Euroopa riigil tulla toime väljakutsetega, mis nende ees 21. sajandil seisavad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles