Satelliitpildid paljastasid Põhja-Korea salajas hoitud raketipolügooni (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskuse (CSIS) sõnul paiknevad Sino-ri nimelisel polügoonil keskmise tegevusraadiusega raketid Nodong.
USA Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskuse (CSIS) sõnul paiknevad Sino-ri nimelisel polügoonil keskmise tegevusraadiusega raketid Nodong. Foto: KCNA KCNA / REUTERS / Scanpix

Ekspertide sõnul avastati Põhja-Korea poolt salajas hoitud raketipolügoon, mille näol võib tegemist olla ühe riigi relvastusprogrammi peakontoriga. Avastus tuleb vaid mõni nädal enne seda, kui USA president Donald Trump peaks kohtumisel Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga arutama riigi tuumarelvastumist. 

Sino-ri nimeline polügoon on üks ligikaudu kahekümnest alast, mille olemasolu Põhja-Korea kahtlustuste kohaselt avaldanud ei ole, aga kus võivad paikneda keskmise tegevusraadiusega raketid Nodong ja kust võidakse panna toime rünnak Lõuna-Korea, Jaapani ja Ameerika Ühendriikidele kuuluva Guami saare pihta, selgus USA Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskuse (CSIS) raportist.

«Sino-ri raketibaas ja Nodong rakettide positsioonidele paigutamine sobib kokku Põhja-Korea arvatava sõjalise strateegiaga, mille kohaselt on riigil võimekus teha rünnaku esimene löök,» ütles raporti üks autoritest Victor Cha.

Paljastus on seadnud küsimuse alla Põhja-Korea kavatsused kõnelustel Ameerika Ühendriikidega. Nimelt on viimastel nädalatel tehtud ettevalmistusi Ühendriikide presidendi ja Põhja-Korea liidri kohtumiseks, mis peaks aset leidma veebruari lõpus ja kõneluste peamine teema on Korea poolsaare tuumarelvastumine.

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtusid mullu suvel Singapuris.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtusid mullu suvel Singapuris. Foto: POOL NEW / REUTERS / Scanpix

Kahe riigi liidrid pole teinud suuri edusamme pärast seda, kui Kim Jong-un allkirjastas mullu suvel Singapuris toimunud tippkohtumisel ähmase sõnastusega avalduse, millega lubas pühenduda Korea poolsaare tuumarelvastumisele.

CSIS-i raporti kohaselt pole Põhja-Korea kunagi Sino-ri polügoonist teada andnud ja seetõttu ei käsitleta seda ka tuumarelvastumise läbirääkimistel. 

«Põhja-Korea ei hakka pidama läbirääkimisi asjade üle, mille olemasolu nad avalikusta. Tundub, et nad mängivad mängu. Neil säilib rünnakuvõimekus, isegi siis, kui nad hävitavad kõik avalikuks tehtud polügoonid,» hoiatasid raporti koostajad.

Kõnealune Sino-ri polügoon asub 212 kilomeetri kaugusel Põhja- ja Lõuna-Koread eraldavast demiliseeritud tsoonist. 

Mullu detsembri lõpus tehtud satelliitpiltidelt on näha sissepääsu maa-alusesse punkrisse, kindlustatud varjendeid ja peakontorit, kirjutati raportis. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles