Trump keelas transseksuaalidel sõjaväes teenimise (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Martin H. Simon / ZUMAPRESS.com/Scanpix

Ameerika Ühendriikdie ülemkohus andis president Donald Trumpile loa jõustada määrus, millega keelataks osadel transseksuaalidel sõjaväega liitumine, vahendab BBC.

Ülemkohus otsustas 5-4Trumpi kasuks ja sellega on Trumpil vabadus määrus käiku lasta. Neli liberaalset kohtunikku seisid sellele vastu.

Eelnõi keelab soovahetusoperatsiooni vajavatel või selle läbinud transseksuaalidel Ühendriikide armees teenimise.

Trump teatas 2017. aastal Twitteris, et Ühendriigid ei võta enam vastu või luba transseksuaalsetel ameeriklastel sõjaväes teenida. Presidendi sõnul toonuks see kaasa hiiglaslikud kulud ja segaduse.

Endine kaitseminister Jim Mattis muutis eelnõud, et keeld ei puudutaks sadu transseksuaale, kes juba USA armees teenivad või on valmis teenima bioloogilise soo alusel.

Paljud ringkonnakohtud blokeerisid keelu.

Tegu on endise presidendi Barack Obama aegse seaduse vastandiga – selles anti transseksuaalsetele ameeriklastele õigus avatult sõjaväes teenida ja taotleda hüvitist soovahetusoperatsiooniks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles