Pompeo: eelmisel aastal puhusid poliitikas uued tuuled (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo
USA välisminister Mike Pompeo Foto: Reuters / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo kiitis teisipäeval Davosi Maailma Majandusfoorumil muutuste lainet rahvusvahelises poliitikas. 

Pompeo kordas Davosis USA presidendi Donald Trumpi kriitikat rahvusvaheliste institutsioonide suunal ning üleskutseid tagama «tugevamaid piire» riikliku suveräänsuse kaitseks. 

«Üle terve maailma puhuvad uued tuuled,» ütles videosilla vahenduse Pompeo, kelle visiit tühistati USA valitsusametite töö osalise seisaku tõttu. 

«Ma väidan, et see muutus on positiivne areng,» lisas ta. 

Viimastel aastatel on «valijad pöördunud ära poliitikutest ja poliitilistest liitudest, kes nende hinnangul ei esindanud nende huve», ütles USA välisminister. 

Pompeo viitas Trumpi võidule USA presidendivalimistel 2016. aastal ning Brexiti referendumile, kus britid pooldasid EL-ist väljaastumist. Samuti tõi Pompeo näiteid Itaaliast, kus populistlik Viie Tähe Liikumine oli edukas viimastel parlamendivalimistel, ning Brasiiliast, kus mullused presidendivalimised võitis parempopulist Jair Bolsonaro. 

Pompeo ütles, et Trumpi kriitika rahvusvaheliste institutsioonide suhtes on toonud kaasa pahameelt, kuid minister tõrjus väiteid, nagu USA oleks selle tõttu rahvusvahelisel areenil rohkem isoleeritud. 

«Vahel on nii, et juhtimine ja raskete küsimuste esitamine paneb teised natuke muretsema. Võib-olla nad ei ole päris valmis nendele probleemidele otsa vaatama,» sõnas Pompeo. 

«Kuid meie oleme - President Trump on. Me teame, et nendele väljakutsetele tuleb vastu hakata,» ütles ta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles