Venemaa lennukikaaperdaja oli purjakil kurjategija

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Venemaal lennukit kaaperdada üritanud Pavel Šapovalov.
Eile Venemaal lennukit kaaperdada üritanud Pavel Šapovalov. Foto: twitter

Eile Venemaal marsruudil Surgut-Moskva teel olnud lennukit kaaperdada üritanud mees oli Vene meedia teatel varasemalt mitme erineva kuriteo eest karistatud mees, kes kaaperdamist nõudes oli alkoholijoobes.

Mees kannab nime Pavel Šapovalov ja uudisteagentuuri REN TV sõnul on ta varem süüdi mõistetud varguse, huligaanitsemise ja uimastikasutamise tõttu, samuti on teda karistatud alimentide maksmisest kõrvalehoidmise, avalikus kohas alkoholitarbimise ja tööohutusnõuetest kõrvalehiilimise eest. Esimene kokkupuude politseiga oli mehel juba 2000. aastate alguses. 

Uudisteagentuuri RIA Novosti andmetel oli Šapovalov lennukit kaaperdada üritades alkoholijoobes, ta püüdis tungida lennuki kokpiti ja sundida piloote lendama Afganistani. Sama kinnitas Venemaa juurdluskomitee pressiesindaja Svetlana Petrenko. Tema sõnul üritas joobes reisija relvaähvardusel tungida lendurikabiini ja nõudis lennusuuna muutmist. Lennuki maandumise järel mehe juurest relvi ega lõhkeainet ei leitud. 

Lennukimeeskond ütles aga täna uudisteagentuurile, et lennukit kaaperdada üritanud mehel polnud ühtegi alkoholi- või uimastijoobe tunnust. 

«Mingeid alkoholi- või uimastijoobe tunnuseid kaaperdajal ei ilmnenud. Ta käitus täiesti adekvaatselt,» ütles reisisaatja Maria Nikulina teleusutluses. «Kõne oli ladus. Alkoholilõhna ei olnud. Ka uimastijoovet ei tundunud olevat. Seepärast suhtusime tema sõnadesse tõsiselt,» lisas vanemreisisaatja Eva Kraitšek.

Viimase sõnul esitas Šapovalov nõude lennuk Afganistani poole pöörata umbes pool tundi pärast õhkutõusmist. Ta oli öelnud, et tal on relv ja kui ta nõudmist ei täideta, kasutab ta seda reisijate ja meeskonna vastu.

Eile võis veebilehel FlightRadar24.com näha, kuidas Surgutist Moskvasse teel olnud lennuk tegi veidi aega pärast reisi algust kummalise manöövri.
Eile võis veebilehel FlightRadar24.com näha, kuidas Surgutist Moskvasse teel olnud lennuk tegi veidi aega pärast reisi algust kummalise manöövri. Foto: Kuvatõmmis flightradar.24.com

Kraitšek märkis, et kujunenud olukorras käitusid reisisaatjad lähtudes asjaomastest juhenditest ja paanikat ei olnud, reisijad olid rahulikud.

Meeskond suutis pärast Afganistani pöördumise nõuet lennukiga Hatõ-Mansiiskii lennuväljal maanduda, kus kaaperdamist üritanud mees eriteenistusele üle anti. 

«Me ütlesime talle, et praegu lennukit lihtsalt tangitakse, et kütust jätkuks Afganistanini. Seepärast ta rahunes. Vaatas illuminaatorisse, kellegagi ei rääkinud, ilmselt uinus,» ütles vanemreisisaatja.

Enne seda, lennu ajal reisija ei maganud. «Lennul ta ei maganud. Rääkis, et tal on relv ja et kui me tema nõudmisi ei täida, kasutab ta seda relva ja kõigil läheb halvasti,» ütles Kraitšek. Ta lisas, et relva kaaperdaja ei näidanud.

Mees jäi oma teo selgitamisega kimpu. 

Ülekuulamise videol, mida juurdluskomitee eile levitas, vastab ta küsimusele, miks ta just Afganistani tahtis pääseda. «See ei ole nii lihtne, kui esmapilgul paistab. Ma ei oleks pidanud sinna (Afganistani) üldse lendama,» lisas mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles