Minister: Prantsusmaa ei hakka lolluses Itaaliaga võistlema (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse Euroopa asjade minister Nathalie Loiseau.
Prantsuse Euroopa asjade minister Nathalie Loiseau. Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Prantsusmaa ei hakka Itaalia populistliku valitsusega lolluses võistlema, ütles Prantsuse Euroopa asjade minister Nathalie Loiseau pärast Itaalia valitsusliikmete avaldusi president Emmanuel Macroni kohta.

«Meie eesmärk ei ole lolluses võistelda,» ütles Loiseau ja lisas, et Prantsuse valitsus ei astu Itaaliaga sõnasõtta ega püüa ka muul moel kätte maksta.

Naaberriikide suhted on teravnenud sestpeale, kui Itaalias tuli juunis võimule populistliku Viie Tähe Liikumise ja marurahvusliku Põhjaliiga valitsus.

Itaalia asepeaminister Luigi Di Maio süüdistas esmaspäeval Pariisi Aafrika jätkuvas koloniseerimises, mistõttu inimesed on sunnitud sealt Euroopasse rändama.

Prantsusmaa kutsus seepeale Itaalia suursaadiku välja ja esitas protesti Di Maio avalduse vastu, et EL peaks määrama sanktsioonid Prantsusmaale ja kõigile riikidele nagu Prantsusmaa, kes muudavad Aafrika vaeseks ja sunnivad inimesed sealt lahkuma.

Eile sekkus sõnasõtta Itaalia siseminister Matteo Salvini, avaldades lootust, et Prantsuse valijad vabastavad varsti end kohutavast presidendist.

«See võimalus tuleb 26. mail (europarlamendi valimistel), kui prantsuse rahvas saab võtta tagasi kontrolli oma tuleviku, saatuse ja uhkuse üle, mida tegelane nagu Macron hästi ei esinda,» ütles ta.

Põhjaliiga liider Salvini lisas, et tunneb kogu südamest lähedust prantsuse rahvaga, miljonite meeste ja naistega, kes elavad Prantsusmaal hirmsa valitsuse ja presidendi all.

Di Maio ja Salvini on avaldanud toetust ka Prantsusmaa kollavestide valitsusvastasele protestiliikumisele.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles