Uuring: terroriaktides hukkunute arv oli mullu 10 aasta madalaim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkunute mälestuseks asetatud küünlad Strasbourgi kesklinnas.
Hukkunute mälestuseks asetatud küünlad Strasbourgi kesklinnas. Foto: Sebastien Bozon / AFP / Scanpix

Pühasõdalaste rühmitustele Süürias ja Iraagis osaks saanud lüüasaamised tõid eelmisel aastal maailmas kaasa terroriaktides hukkunute arvu 33-protsendise languse, terroriohvrite arv kukkus viimase 10 aasta madalaimale tasemele, teatas Briti kaitseuuringute firma kolmapäeval. 

Kaitse- ja relvastusteemadele keskenduva uuringufirma Jane´s Information Group üksus Jane´s Terrorism and Insurgency Centre (JTIC) avaldas oma iga-aastase globaalsete rünnakute indeksi tulemused, mis näitavad, et rünnakute arvu vähenemine langetas mullu terrorirünnakutes surma saanud inimeste arvu veerandi võrra.  

«2018. aasta jooksul registreeris JTIC maailmas mitteriiklike relvarühmituste sooritatud 15 231 rünnakut, mis tõid kaasa ühtekokku 13 483 ohvrit, mille sekka ei kuulu nende rühmituste endi liikmed,» sõnas JTIC-i juht Matthew Henman. 

Terrorirünnakute tsiviilohvrite arv oli eelmisel aastal madalaim alates 2009. aastast, kui JTIC alustas «mahukat andmekogumist», selgus uuringust. 

Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) rünnakud vähenesid mullu peaaegu kolmveerandi võrra, kuigi rühmitus on endiselt maailma surmavaim.

«IS-i territoriaalsed kaotused olid Süürias rünnakute vähenemise peapõhjus,» lausus Henman. «Teine Süürias vägivalla vähenemise võtmeelement on valitsuse kontrolli alla oleva territooriumi suurenemine,» lisas ta. 

JTIC-i juhi sõnul vähendas rühmituse võimet «tegutseda territoriaalsel põhimõttel» ka selle viimaste tugipunktide kaotus Iraagis. Selle asemel on IS läinud Iraagis üle «madala intensiivsusega sissioperatsioonidele», lisas ta. 

Afganistanis kasvas terrorirünnakute arv mullu peaaegu kolmandiku võrra ja sellega möödus riik maailma kõige ohtlikuma riigi arvestuses Süüriast. 

Ukraina idaosas Donbassis kasvas JTIC-i andmeil rünnakute arv eelmisel aastal 18,4 protsenti. 

«See on peaaegu täielikult omistatav kahe venemeelse separatistliku rühmituse operatiivtegevuse hoogustumisele Donbassis,» seisis raportis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles