Venezuela katkestab diplomaatilised suhted Ühendriikidega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusvastaste meeleavaldus Caracases.
Valitsusvastaste meeleavaldus Caracases. Foto: Cristian Hernandez / EPA

Venezuela president Nicolas Maduro teatas eile, et riik katkestab diplomaatilised suhted Ühendriikidega.

«Ma olen otsustanud katkestada kõik diplomaatilised ja poliitilised suhted USA imperialistide valitsusega,» ütles Maduro pealinnas Caracases kogunenud tuhandetele toetajatele.

«Käige minema! Lahkuge Venezuelast, siin on veel väärikust, pagan võtaks!» ütles president, kes andis USA diplomaatidele 72 tundi aega riigist lahkumiseks.

USA president Donald Trump tunnustas varem päeval Venezuela opositsiooniliidrit, rahvusassamblee spiikrit Juan Guaidót riigi ajutise presidendina.

Ühendriikide riigipea nimetas Venezuela sotsialistist presidenti Maduro mittelegitiimseks ja ütles, et Guaidó juhitud rahvusassamblee on ainus legitiimne Venezuela võimuharu, mille venezuela rahvas on korrakohaselt valinud. 

Guaidó kuulutas end eile suurmeeleavaldusel Maduro režiimi vastu presidendi kohusetäitjaks.

Venezuela politsei kähmles eile õhtul pealinnas Caracases taas meeleavaldajatega, teatasid kohalikud meediakanalid. Käiku lasti ka pisargaas ja kummikuulid. Vägivald lahvatas, kui rahvuskaart üritas avada teed Caracase eeslinna, mille olid tõkestanud opositsiooni meeleavaldajad.

Lõuna-Ameerika mitmed riigid koos USA ja Kanadaga avaldasid kolmapäeval toetust Venezuela opositsiooniliidrile ja rahvusassamblee esimehele Guaidóle. Guaidó toetamisest ajutise riigipeana teavitasid Brasiilia, Colombia, Tšiili ja Peruu esindajad.

Erandiks olid Mehhiko ja Kuuba väljendades toetust Madurole.

Venezuela kaitseminister Vladimir Padrino teatas, et ei toeta opositsiooniliidrit Guaidót presidendi kohusetäitjana.

«Riigi sõdurid ei kavatse nõustuda presidendiga, kes on väljaspool seadust ennast ise riigipeaks kuulutanud,» kirjutas Padrino suhtlusvõrgustikus Twitter. «Relvajõud kavatsevad kaitsta põhiseadust, mis on meie iseseisvuse tagatiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles