Taani on konfiskeerinud asüülitaotlejatelt kolme aastaga 25 000 eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisserändajad 2015. aastal Kopenhaageni raudteejaamas.
Sisserändajad 2015. aastal Kopenhaageni raudteejaamas. Foto: SCANPIX DENMARK / REUTERS / Scanpix

Kolme aasta jooksul, mil Taanis on kehtinud vastuoluline seadus, mille alusel saab riiki saabuvatelt migrantidelt konfiskeerida nende väärisesemed, on sisserändajatelt ära võetud 25 000 eurot sularaha, teatas riigi politsei täna.

Alates 26. jaanuarist 2015 on konfiskeeritud 186 800 Taani krooni ehk umbes 25 000 eurot ning sõiduauto väärtusega umbes 100 000 krooni (13 500 eurot). Ehteid, mida seadus lubab samuti konfiskeerida, pole migrantidelt ära võetud.

Seadust on ametnikud kolme aastaga kokku rakendanud kümnel korral.

Regulatsioon lubab Taani saabuvatelt sisserändajatelt võtta ära sularaha, kui neil on kaasas rohkem kui 10 000 krooni (1300 eurot), või väärisesemeid, mille väärtus ületab seda summat. Seaduse eesmärk on katta neist vahenditest sisserändaja elamiskulud ajal, mil tema asüülitaotlust menetletakse.

«Tegu on põhimõttelise küsimusega: kui sa saad aidata katta oma kulusid, siis sa peaks seda tegema,» lausus Taani rändeminister Inger Støjberg uudisteagentuurile Ritzau. «See kehtib taanlaste kohta ja kehtib põgenike kohta, kes siia tulevad.»

Kõnealune seadus on vaid üks meetmetest, mille Taani on vastu võtnud, et heidutada sisserändajaid riiki saabumast, kuid rahvusvaheliselt on regulatsioon karmilt kritiseeritud.

Esialgu olid seaduse silmis väärisesemeteks loetud ka kihla- ja abielusõrmused, kuid Taani valitsus loobus sellest punktist pärast seda, kui The Washington Post võrdles ettepanekut natsidega, kes varastasid juutide väärisesemeid.

Läinud detsembris esitati Taanis umbes 180 asüülitaotlust, mis on väikseim arv ühes kuus alates 2008. aastast. Kokku palus mullu Taanis asüüli umbes 3500 inimest, 2015. aastal oli neid 21 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles