USA senat ei suutnud valitsuse tööseisakut lõpetada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapitoolium Washingtonis.
Kapitoolium Washingtonis. Foto: Liu Jie / imago/Xinhua / Scanpix

USA lõhenenud senat hääletas eile maha nii demokraatide kui vabariiklaste kava 34 päeva kestnud valitsusametite osalise tööseisaku lõpetamiseks. 

Kahekordne tagasilöök ajendas terve rea parteideüleseid kõnelusi Ühendriikide ajaloo pikima valitsusametite seisaku ajutiseks peatamiseks. 

Esimese tõsise sammuna mitme nädala vältel kutsus senati vabariiklaste enamuse liider Mitch McConnell oma kontorisse vähemuse juhi Chuck Schumeri, et arutada võimalikke samme ummikseisu ületamiseks. 

Senaatorid mõlemast erakonnast panid ette kava avada valitsusametid kolmeks nädalaks ja maksta sadadele tuhandetele kitsikuses riigitöötajaile palka, kuni läbirääkijad lahendust otsivad. 

President Donald Trump ütles ajakirjanikele, et toetab mõistlikku kokkulepet. Trump andis üksikasju täpsustamata mõista, et soovib sealjuures proportsionaalset ettemaksu oma piirimüüri tarvis. 

Trump vihjas ka oma alternatiividele müüri rahastamisel, mille all ta pidas ilmselt silmas eriolukorra kehtestamist ja raha võtmist föderaaleelarve teistest programmidest. 

«Me vähemalt räägime sellest. Seis on parem kui enne,» ütles McConnell ajakirjanikele ühes oma optimistlikumas sõnavõtus päras seisaku algust 22. detsembril. Kuid sellest hoolimata pole teada, kas vestlused toovad ka tulemuse. 

Esindajatekoja demokraadist spiiker Nancy Pelosi, kelle suhted Trumpiga näivad iga päevaga halvenevat, ütles ajakirjanikele, et suur ettemaks ei ole mõistlik lahendus. Küsimusele, kas ta teab, millist summat president silmas peab, vastas Pelosi: «Ma ei tea, kas ta ise teab, millest räägib.»

Piinliku seigana Trumpile, sai demokraatide ettepanek neljapäeval senatis kaks häält rohkem kui vabariiklaste oma, kuigi vabariiklastel on seal 53-47 enamus. Kuus vabariiklast toetas demokraatide plaani, sealhulgas esimest ametiaega senatis olev Mitt Romney, kes on presidendiga varemgi vaenujalal olnud. 

Esmalt lükkas senat tagasi vabariiklaste kava lõpetada seisak kuni septembri lõpuni ja eraldada Trumpile 5,7 miljardit dollarit, mida ta soovib uute müürilõikude ehitamiseks, pakkudes vastutasuks ajutist kaitset osale immigrantidest.

Vabariiklaste pakutud meetme poolt hääletas 50 ja vastu 47 senaatorit, selle heakskiitmiseks olnuks vaja 60 häält. 

Mõni hetk hiljem sai 52 poolt- ja 48 vastuhäält demokraatide ettepanek avada valitsusametid 8. veebruarini raha müüri jaoks eraldamata. See tähendas vajalikust kaheksa häält vähem. Ettepaneku eesmärk oli anda läbirääkijatele aega ja maksta sundpuhkusel või palgata ametis olevatele töötajatele välja nende tasu.

Reedel jäävad umbes 800 000 töötajat seisaku jätkumisel ilma juba teisest palgast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles