Homoseksuaalidele ümberpöördumise teraapiat pakkunud mormoon kuulutas end geiks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LGBT kogukonna toetaja Utah' osariigis.
LGBT kogukonna toetaja Utah' osariigis. Foto: George Frey / AFP / Scanpix

Üks USA kuulsamaid nn homoseksuaalide ümberpöördumise teraapia pakkujaid teatas, et tunneb end geina ning lahutab abielu. 

Utah' osariigis tegutsenud ümberpöördumise teraapia looja David Matheson ütles, et ta peab lahutama oma 34 aastat kestnud abielu. «Mul on aeg end geiks tunnistada,» lausus ta.

«Nautisin õnnelikku abielu oma naisega mitmete aastate jooksul. Kokkuvõttes oli see kaunis suhe ja hetero olemine sai osaks minu identiteedist,» teatas ta. Matheson lisas: «Aga tundsin ka tõmmet meeste suhtes. Suure osa ajast olid need taustal, aga mõnikord olid nad väga intensiivsed ning viisid valu ja kannatusteni minu abielus.»

Ta sõnas, et soov olla intiimsuhtes mehega sai tema abielu lõpus vajaduseks, aga ta leidis endas liiga palju homofoobiat. 

Teraapia korraldajad väidavad, et homoseksuaalid on võimalik heteroseksuaalideks muuta ning pakuvad selleks erinevaid programme. Arstid on sellise lähenemise tugevalt hukka mõistnud. 

Matheson tegi teate avalikuks Facebooki postituses pärast seda, kui LGBT kogukonna eest seisev heategevusorganisatsioon Truth Wins Out sai teada teise terapeudi Rich Wyleri erapostitusest, kus ta ütles, et Matheson pole enam liikumise liige.

Mathesoni sõnul ei kavatse ta lahti öelda oma religioonist, samuti ei mõistnud ta täielikult hukka oma tööd terapeudina. Samas kritiseeris ta häbistavat ja homofoobset süsteemi, mis mängib mormoonidest laste kasvatamisel suurt rolli.

NBC Newsile antud intervjuus tunnistas Matheson enda poolt põhjustatud valu teraapia läbinutele. «Ma vabandan ühemõtteliselt,» ütles ta neile.

Väidetavalt nägid paljud terapeudid ning nn endised geid Mathesoni kui intellektuaalset ristiisa. Ta lõi programmi, mis pidi läbijad aitama mehelikkuse teele ning oli soolise terviklikkuse keskuse direktor. Samuti andis ta välja raamatu pealkirjaga «Terveks meheks saamine».

15 USA osariiki on keelanud geide ümberpöördumise teraapia alaealistele. Viimati tegi seda New Yorgi osariik, kus leiti, et lapse seksuaalse orientatsiooni muutmine võib teha suurt kahju. Täiskasvanutele on teraapias osalemine kõigis USA osariikides lubatud.

UCLA hinnangute kohaselt on USAs mingit sorti teraapia läbinud umbes 700 000 täiskasvanud LGBT kogukonna liiget.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles