NATO uurib võimalikke vastumeetmeid Vene raketile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SSC-8/9M729 tiibrakett väljapanekul Moskva lähedal.
SSC-8/9M729 tiibrakett väljapanekul Moskva lähedal. Foto: Maxim shemetov / REUTERS / Scanpix

NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi sõnul uurib NATO mitmeid vastumeetmeid juhuks, kui Venemaa jätkab tiibrakettide SSC-8 ehk Novator 9М729 tootmist, katsetamist või relvastusse võtmist.

«Palusime oma sõjaväe juhatust uurida (Venemaa) taolise tegevuse tagajärgi. Kaalume hulka võimalusi, kuid ma ei hakka praegu selles osas ettepanekuid tegema, sest see on väga tõsine küsimus ja peame lähenema sellele väga tasakaalukalt,» ütles Stoltenberg usutluses BBC-le. 

USA ja NATO hinnangul rikub maismaal baseeruv Vene tiibrakett Novator 9M729, NATO koodnimetusega SSC-8, keskmaa tuumajõudude lepingut INF. Washingtoni väitel annaks rakett Moskvale võime korraldada Euroopale tuumarünnak sisuliselt eelhoiatuseta.

INF-lepe keelab 500-5500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiibrakettide, samuti raketi stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise ja katsetamise.

4. detsembril hoiatas USA välisminister Mike Pompeo, et Washington alustab 2. veebruaril INF-lepingust lahkumise protsessi, kui Venemaa ei naase 60 päeva jooksul selle täitmise juurde. USA nõuab Venemaalt rakettide 9M729 lammutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles