USA: Kosovo peab tühistama Serbia kaupadele kehtestatud tollimaksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Laura Hasani / REUTERS

USA kutsus Kosovot otsekohe tühistama Serbia kaupadele kehtestatud 100-protsendist tollimaksu, hoiatades, et vastasel juhul kannatavad kahepoolsed suhted.

Kosovo kehtestas Serbiast imporditavatele kaupadele ränga tollitariifi novembris vastuseks Belgradi katsetele «õõnestada Kosovo riiklust.»

Kosovo lõi Serbiast lahku 2008. aastal, kuid Belgrad ei ole endise provintsi iseseisvust tänini tunnustanud.

Nii Euroopa Liit kui USA on avaldanud Kosovole survet tollimaksu tühistamiseks.

«Me kordame meie seisukohta, et tollimaksude kohene tühistamine impordile Serbiast on vajalik meede taastamaks dialoogiprotsessi,» ütles USA saatkond Prištinas.

Saatkonna avalduses hoiatati arvamuse eest, et Kosovo või mõni teine USA sõber võiks astuda Washingtoni strateegiliste huvidega vastuolus olevaid samme ilma, et sellel oleksid tagajärjed kahepoolsetele suhetele.

Kosovo peaminister Ramush Haradinaj ei soostu tariife tühistama. Ta ütles reedel AFP-le, et lükkas seoses tollitariifidega ka edasi oma visiidi USA-sse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles