Humoorikas lugu: Moskvas võttis tänavalambi «parandamine» 789 päeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Väljaanne Meduza tõi avalikkuse ette Venemaal Moskvas aset leidnud humoorika loo õnnetust tänavalambist. Selle juhtumiga võrdlusi tuues võiks Tallinna linnavalitsust pidada lausa üliefektiivseks.

Tänavalambi «korda tegemine» võttis aega 789 päeva. See tähendas aga, et valgustit mitte ei parandatud, vaid sellest lihtsalt vabaneti.

Meduza erikorrespondent Ivan Golunov avastas rohkem kui kaks aastat tagasi, et Moskva Vnukovo lennujaama lähedal ei tööta tänavalamp. Hea kodanikuna andis ta sellest teada Moskva linnavalitsuse veebilehel, kus kohalikud elanikud saavad probleemidele tähelepanu juhtida.

Kolm nädalat pärast kaebuse esitamist sai Golunov esimese vastuse, kus linnavalitsus lubas valgusti korda teha. Ta jäi lahendust ootama. Lõpuks, 789 päeva hiljem leidis linnavalitsus lahenduse, milleks oli lambi ja lambiposti maha võtmine.

Terve lambisaaga jooksul püsis linnavalitsus Golunoviga vähemal või rohkemal määral kontaktis. Mees otsustas seda dokumenteerida, tehes lühikokkuvõtted linnavalitsuse vastustest ning avaldades humoorika loo tänavalambi parandamise protsessist Moskva moodi. 

36. päev.

Moskva linnavalitsus: Meil pole personali kontrollruumi pääsemiseks.

47. päev.

Moskva linnavalitsus: Me otsustasime, et meil tuleb võib-olla osta tarvikud lambi parandamiseks.

161. päev.

Moskva linnavalitsus: Materjalide tellimus võtab oodatust palju kauem. Meil polnud aimugi, et see niimoodi läheb. Meie viga!

167. päev.

Moskva linnavalitsus: Saime materjalid! Taastame tänavavalgustuse kohe, kui parandusgraafik seda lubab.

313. päev.

Moskva linnavalitsus: Me tegime selle ära! Aga me pole saanud luba tuld põlema panna.

369. päev.

Moskva linnavalitsus: Meil on esinenud probleeme tänavavalgustuse sisse lülitamiseks vajalike dokumentide saamisega. Aga ärge muretsege! Me töötame selle nimel, et saada see enne vajalike paberite saabumist uuesti tööle.

551. päev.

Moskva linnavalitsus: Paberid said korda ja lülitame tule sisse!

656. päev.

Moskva linnavalitsus: Tuleb välja, et seda tänavat hakatakse parandama. Oleme otsustanud tänavavalgustuse eemaldada.

759. päev.

Moskva linnavalitsus: See pole isegi meie tänavalamp. Keegi peab selle eemaldama.

789. päev.

Moskva linnavalitsus: Me oleme teie kaebusega tegelemise lõpetanud. Tänavalampi enam pole.

Kõigest sellest hoolimata usub Golunov endiselt, et Moskva linnavalitsuse veebiportaal on kasulik. Selle kaudu on võimalik teavitada näiteks jääst kõnniteedel ja isegi elektrikatkestustest kortermajades ning tavaliselt saavad probleemid kiirema lahenduse. «Selles olukorras sai bürokraatia asjast võitu ning rikkus selle ära,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles