Prantsuse minister: Brexiti edasilükkamine on kaalumist väärt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Brexit. Kas see on seda väärt?» küsisid meeleavaldajad Londoni tänavatel.
«Brexit. Kas see on seda väärt?» küsisid meeleavaldajad Londoni tänavatel. Foto: ANDY RAIN/EPA/Scanpix

Suurbritannia mis tahes taotlus Brexiti edasilükkamiseks on kaalumist väärt, ütles Prantsuse Euroopa asjade minister laupäeval.

Nathalie Loiseau ütles ajakirjanikele ka, et Euroopa Liidu ja Briti valitsuse vahel sõlmitud lahkumisleppe üle, mille Briti parlament on tagasi lükanud, uusi läbirääkimisi ei tule.

«Kui mõni Briti valitsus, mida toetab parlamendi enamus - see oleks juba suur samm edasi - esitaks uued ideed Ühendkuningriigi ja EL-i tulevaste suhete kohta...ja paluks meilt ajapikendust, oleks see kaalumist väärt,» lausus ta.

Prantsuse ministri sõnul ei ole ajapikendus küll lahendus, aga on «abinõu lahenduse poole».

«Tuleb leida uus ja tõsiseltvõetav poliitiline eesmärk,» lausus Loiseau. «See tähendab, et Briti valitsus peab pakkuma välja lahenduse, mis ei ava lahkumislepet.»

Briti rahandusminister Philip Hammond ütles reedel, et tema hinnangul võib Euroopa Liit nõustuda Brexiti-leppe kompromissiga, mis veenaks Briti parlamenti seda toetama.

Briti peaministri Theresa May ja EL-i kokkulepe, mille Briti parlament eelmisel nädalal tagasi lükkas, näeb ette Ühendkuningriigi jäämine EL-i tolliliitu kuni kaubandusleppe sõlmimiseni, et vältida niinimetatud kõva piiri Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahel.

May on arutanud oma Konservatiivse Partei alamkoja saadikute ja Põhja-Iiri liitlastega, millised muudatused veenaksid neid lepet toetama. Peaminister püüab jõuda selgusele enne uusi kõnelusi Brüsseliga.

Parlamendile teeb enim muret Iiri piiri kaitsemeede, millega üritatakse ära hoida füüsilise piiritaristu taastamist Iirimaa ja Põhja-Iirimaa piirile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles