Peaminister tagandas Kanada suursaadiku Hiinas tema kommentaari pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suursaadik John McCullum (paremal) ja Kanada peaminister Justin Trudeau.
Suursaadik John McCullum (paremal) ja Kanada peaminister Justin Trudeau. Foto: Adrian Wyld/The Canadian Press/PA Images

Kanada peaminister Justin Trudeau teatas laupäeval, et palus Ottawa suursaadikul Hiinas esitada lahkumisavaldus ja rahuldas selle.

Tegemist oli ilmse reageeringuga suursaadiku kommentaarile, et Ottawa jaoks oleks suurepärane, kui USA loobuks väljaandmistaotlusest Huawei finantsjuhi Meng Wanzhou suhtes.

«Eile õhtul palusin ja rahuldasin John McCallumi tagasiastumise Kanada suursaadikuna Hiinas,» ütles Trudeau avalduses, milles ta ei selgitanud otsuse põhjust.

Meng peeti kinni 1. detsembril Kanadas Ühendriikide vahistamismääruse alusel ning lasti hiljem kautsjoni vastu vabadusse. USA süüdistab teda Iraanile kehtestatud sanktsioonide rikkumises. 

Hiina pidas peagi pärast Mengi vahistamist Kanadas 1. detsembril kinni kaks Kanada kodanikku, endise diplomaadi Michael Kovrigi ja ärimehe Michael Spavori, süüdistades neid riikliku julgeoleku ohustamises. Ottawa ja Washington nägid kahe kanadalase kinnipidamises vastust Mengi vahistamisele.

Kahe nädala eest otsustas Hiina kohus ära muuta Kanada kodanikule Robert Lloyd Schellenbergile (36) novembris uimastismugeldamise eest määratud 15-aastase vanglakaristuse. Daliani linna kohus otsustas, et see karistus oli liiga leebe, ning mõistis ta surma.

McCallum ütles reedel Vancouveris toimunud heategevusüritusel, et kui USA sõlmib Hiinaga kaubandusleppe, peaks sellest võitma ka Kanada. «Me peame tagama, et kui USA sellise leppe sõlmib, siis hõlmab see ka meie kahe inimese vabastamist. USA on sellest vägagi teadlik,» lisas diplomaat.

Istungid Mengi väljaandmise üle peaksid algama veebruaris ning võivad kesta kuid või isegi aastaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles