Hondurases kogunesid tänavatele valitsusvastased meeleavaldajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad tõkestasid mitmel pool Tegucigalpas tänavaid.
Meeleavaldajad tõkestasid mitmel pool Tegucigalpas tänavaid. Foto: ORLANDO SIERRA / AFP

Hondurases kogunesid pühapäeval mitmetes linnades tänavatele tuhanded valitsusvastased meeleavaldajad, edastasid kohalikud meediakanalid.

Politsei lasi pealinnas Tegucigalpas president Juan Orlando Hernandezi vastu protestijate vastu käiku pisargaasi. Meeleavaldajad süütasid autorehve ja sulgesid mitmed pealinnas lõuna- ja põhjaosa maanteed.

"Inimesi on gaasitatud ja pekstud," kinnitas ekspresident Manuel Zelaya telekanalile UNE TV.

Protestijad kandsid punaseid ja musti lippe ning punaseid veste avaldades sellega toetust Zelaya erakonnale Libre.

"Inimesed vajavad ausat valitsust ja mitte diktatuuri," ütles Zelaya kõneledes pealinna Colonia San Migueli linnajaos toetajatele.

Hernández vannutati aasta tagasi teiseks ametiajaks Hondurase presidendiks. Ametissevannutamisega kaasnesid nädalaid kestnud meeleavaldused.

Valimistel lüüa saanud opositsioonikandidaadi Salvador Nasralla poolehoidjad süüdistavad presidenti sõjaväediktatuuri kehtestamises ja väidavad, et ta "varastas valimised". Hernández kandideeris Nasralla vastu hoolimata sellest, et põhiseadus keelab kandideerimast rohkem kui üheks ametiajaks.

Kolm nädalat kestnud häältelugemise järel kuulutati Hernández napi ülekaaluga 26. novembri presidendivalimiste võitjaks, tema edumaa Nasralla ees oli vaid 1,5 protsenti.

USA president Donald Trump teatas detsembris, et Ühendriigid lõpetavad igasuguse abi Hondurasele, Guatemalale ja El Salvadorile, kuna need riigid ei suuda lahendada migratsiooniprobleemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles