Riiklik lein Niuel: suri maailma kõige üksildasem part Trevor

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niue saare ainus part Trevor.
Niue saare ainus part Trevor. Foto: Trevor the Duck - Niue / Facebook

Vaikses ookeanis asuva Niue saareriigi ainsa pardi Trevor surm on kutsunud esile leina väikeriigis ning kaastundeavaldusi on saabunud isegi piiri tagant.

Sinikael-part sai kuulsaks eelmisel aastal, kui Niuet külastanud Uus-Meremaa ajakirjanik avastas, et Trevori koduks olnud tiik oli kohalike seas sedavõrd tuntud, et seda kasutati maamärgina, mille järgi juhatada teed.

Nädalavahetusel teatas Trevori Facebooki-lehekülg aga, et kuulus part leiti surnuna põõsastest pärast seda, kui koerad teda ründasid.

Niue kaubanduskoja juht Rae Findlay nimetas seda kurvaks ajaks kogu Niuele. «Ta vaimustas kohalikke, keda Niuel on vaid 1600, ning neid 9000 inimest, kes külastavad saart igal aastal,» lausus ta. «Teda jäädakse igatsema, ta puges paljudesse südametesse ning isegi kukk, kana ja veeka tundusid täna peaaegu kuivaks jäänud tiigi ääres jalutades segaduses olevat.»

Väike Niue saar asub umbes 2400 kilomeetri kaugusel kirdes Uus-Meremaast. Saarel pole looduslikke veekogusid ega märgalasid, mistõttu pole seal ka parte. Kui Trevor aasta tagasi saarele jõudis, oletati, et ta sattus sinna tormiga Uus-Meremaalt.

Saareriigi ainus part asus elama suurde tiiki maantee ääres ning et linnul oleks mugavam, täitis kohalik tuletõrje seda hiljem veel veega, vahendas ABC.

Kui New Zealand Heraldi poliitikatoimetaja Claire Trevett külastas mullu saart, juhatati talle Trevori elupaiga järgi teed. «Keegi ütles: «Keera pardi juurest paremale.» Ja siis kuulsin ma kogu lugu Niue ainsast pardist,» jutustas ta ABC-le. Hiljem hakati Trevorit kutsuma maailma kõige üksildasemaks pardiks.

Uus-Meremaa esindajatekoja spiiker Trevor Mallarad, kelle järgi part oma nime sai, saatis Niue rahvale oma kaastundeavalduse. «Sügavaim kaastunne Niue inimestele Uus-Meremaa parlamendilt,» kirjutas Mallard Facebooki teate juurde pardi surmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles