Stoltenberg: Trumpi kriitika on mõjunud NATO-le hästi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles, et USA presidendi Donald Trumpi sage kurjustamine ei ole allianssi nõrgestanud, ja lisas, et kaitsekulutusi puudutaval kriitikal on olnud positiivne mõju.

Trump kritiseerib tihti 29-liikmelise ühenduse liikmeid ebapiisavate kaitsekulutuste pärast. Enne presidendiks saamist nimetas ta NATOt aegunuks ja ajakirjandus vahendas hiljuti, et ta arutas USA ametnikega eelmisel aastal riigi NATOst väljaviimist. 

«President Trump on väga selgelt öelnud, et ta on NATO-le pühendunud. Ta ütles seda selgelt vaid mõned päevad tagasi ja ka NATO tippkohtumisel juulis,» lausus Stoltenberg eile usutluses Fox Newsile.

«Samal ajal on ta ka selgelt öelnud, et NATO liitlased peavad rohkem investeerima. Sellest tulenevalt leppisime mullu juulis tippkohtumisel kokku, et suurendame kulutusi ja nüüd näeme ka selle tulemusi,» ütles peasekretär.

NATO liikmesriikide liidrid leppisid 2014. aasta Walesi tippkohtumistel kokku püüelda selle suunas, et aastaks 2024 eraldataks kaitsekulutustele kaks protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP), kuid umbes pooled riigid ei liigu selle eesmärgi täitmise kursil. 

Stoltenbergi sõnul on 2020. aastaks NATO riigid kaitsele kulutanud täiendavad 100 miljardit dollarit.

«Seega näeme päris raha ja päris tulemusi. Ja me näeme, et selge sõnum president Trumpilt on andnud tulemusi,» ütles ta. «NATO liitlased on presidenti kuulnud ja tegutsevad. See on hea uudis ja tähendab, et me näeme õiglasemat kulutuste jagamist.»

Trump tunnustas Stoltenbergi sõnavõttu vahetult pärast intervjuu eetrisse laskmist, säutsudes Twitteris, et kaitsekulutuste õiglasem jaotumine on teinud NATO ühtsemaks. Samal ajal süüdistas ta demokraate ja meediat vastupidise kajastamises.

Stoltenberg viibib kolmepäevasel visiidil Washingtonis. Visiidi raames kohtub ta USA välisministri Mike Pompeo, kaitseministri kohusetäitja Patrick Shanahani ja julgeolekunõuniku John Boltoniga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles