Poola asus uurima Auschwitzis korraldatud marurahvuslaste protesti (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola marurahvuslaste marss eilsel holokausti mälestuspäeval Auschwitzi koonduslaagris.
Poola marurahvuslaste marss eilsel holokausti mälestuspäeval Auschwitzi koonduslaagris. Foto: Janek Skarzynski / AFP / Scanpix

Poola politsei palus prokuratuuril uurida marurahvuslaste meeleavaldust Auschwitzi koonduslaagris eile, mil maailmas märgiti holokausti ohvrite mälestuspäeva.

Politsei edastas porokuratuurile video, millel on näha 70–100-liikmelist gruppi marssimas eile suurte Poola lippudega läbi Oświęcimis asuva Natsi-Saksamaa surmalaagri.

Meeleavaldust juhtis Piotr Rybak, kes mõisteti 2015. aastal süüdi avalikus kohas juuti kujutanud nuku põletamise eest. Ka on teda jäädvustatud natsitervitust tegemas.

Poola marurahvuslaste marssi juhtinud paremäärmuslane Piotr Rybak, keda on varem süüdistatud juudivihas.
Poola marurahvuslaste marssi juhtinud paremäärmuslane Piotr Rybak, keda on varem süüdistatud juudivihas. Foto: Janek Skarzynski / AFP / Scanpix

Eile toimus koonduslaagris ametlik mälestustseremoonia, kus osalesid laagrist eluga pääsenud juudid ja Poola valitsuse esindajad. Marurahvuslaste marss toimus sellest eemal koonduslaagri territooriumil.

Teadaolevalt on tegu esimese korraga, kui paremäärmuslased on kogunenud holokausti mälestuspäeval Auschwitzi.

Rybak ütles Reutersi andmeil oma toetajatele: «Juudi rahvus ja Iisrael teevad kõik, et muuta Poola rahva ajalugu. Poola patrioodid ei saa lubada sel juhtuda.»

Politsei kinnitas Twitteri vahendusel, et analüüsis kogutud materjali, mille hulgas on salvestisi ja fotosid Piotr Rybaki eestvedamisel toimunud kogunemisest ja saatis need ringkonnaprokuratuuri.

Natsid tapsid Auschwitzi laagris ligi miljon juuti ning 150 000 poola rahvusest inimest.

Umbes pooled kokku kuuest miljonist holokausti käigus mõrvatud juudist olid Poola kodanikud, lisaks tapsid natsid kokku miljoneid Nõukogude Liidu sõjavange, roomasid jt.

Teise maailmasõja ajal oli poolakaid, kes osalesid koos natsidega holokaustis, aga oli ka palju neid poolakaid, kes riskisid juutide päästmiseks oma eluga.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles