Prantsuse kollavestide liikumisest võrsus juba teine partei

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kollavestide liikumise algatajaid, 51-aastane Jacline Mouraud teatas täna peetud pressikonverentsil erakonna Les Émergents asutamisest.
Üks kollavestide liikumise algatajaid, 51-aastane Jacline Mouraud teatas täna peetud pressikonverentsil erakonna Les Émergents asutamisest. Foto: GUILLAUME SOUVANT / AFP/ Scanpix

Prantsusmaad raputava nn kollavestide liikumise üks liidritest teatas, et asutab oma partei, kuid ei kavatse kandidaate üles seada eeloleval kevadel peetavateks Euroopa Parlamendi valmisteks. Eelmisel nädalal lõi juba rühm protestijaid oma poliitilise liikumise.

Kollavestide protestilaine algatajate sekke loetav Jacline Mouraud lubas, et erakond Les Émergents (Ülestõusnud) ei ole ei parem- ega vasakpoolne ning kavatseb ajada poliitikat senisest erineval viisil.

«Me tahame panna poliitika keerlema südame ja empaatia ümber: praegu tugineb see raha võimule. Me tahame arvestada igaühega, töötades jõukuse parema ümberjagamise nimel,» selgitas Mouraud pressikonverentsil Orléans’is. «Ma tean, mida tähendab, kui sul pole piisavalt raha lastele toidu ostmiseks.»

Pressikonverentsi toimumise paik avalikustati vaid mõni minut enne selle algust, kuna Mouraud oli saanud ähvardusi teistelt kollavestidelt.

Mouraud lubas, et erakond osaleb 2020. aasta kohalikel valimistel.

Partei programmis on muuhulgas lubadus kaotada valitud rahvaesindajate privileegid, luua suurfirmade juhtide annetuste eest üleval peetavad nn heategevusmajad, kahandada hädavajalike kaupade käibemaksu ning kehtestada kõrgemad maksud suure sissetulekuga inimestele.

51-aastane Bretagne'i piirkonnast pärit Mouraud kirjeldab end kui hüpnoterapeuti ja kunstnikku.

Mullu oktoobris postitas ta Facebooki video, milles kritiseeris valitsuse ettepanekut kehtestada keskkonnamaks kütusele ning salvestis hakkas internetis kulutulena levima. Sellest sai alguse protestilaine, millele andsid nime meeleavaldajate tunnusmärgiks valitud kollased ohutusvestid.

Eelmisel nädalal esitas grupp kollaveste, kes koondub nime Ralliement d’initiative citoyenne (Kodanikualgatus) alla, kümme kandidaati maikuistele Euroopa Parlamendi valimistele ning kutsus veel 69 inimest nendega ühinema.

Nimekirja esinumber on 31-aastane Ingrid Levavasseur, tervishoiutöötaja ja kollavestide üks silmapaistvamaid liikmeid.

31-aastane tervishoiutöötaja Ingrid Levavasseur on kerkinud Prantsuse kollavestide üheks esindusnäoks.
31-aastane tervishoiutöötaja Ingrid Levavasseur on kerkinud Prantsuse kollavestide üheks esindusnäoks. Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles